1-5 spelers (vanaf 8 jaar)
45-60 minuten
Auteur: Roberta Taylor
Uitgever: Happy Meeple Games (2022)
Het spel…
Toen we in voorjaar 2020 voor het eerst met lockdowns te maken kregen, sloegen mensen massaal aan het opruimen, opknappen en hamsteren om hun huis zo gerieflijk mogelijk te maken om de lockdown periode goed door te komen. In Creature Comforts gaan we dit nog eens dunnetjes overdoen. In Creature Comforts kruipen we namelijk in de huid van dieren die zich voorbereiden op hun winterlockdown…eh…winterslaap.
Creature Comforts is een workerplacement spel. Alle spelers hebben vier workers (hele mooie houten meeples) die ze op verschillende plekken op het bord kunnen inzetten om materialen en voedsel te verzamelen. Op andere plekken op het bord kunnen deze dan weer gebruikt worden om zaken te maken waarmee ze hun holletjes zo gerieflijk mogelijk maken. Deze zaken leveren aan het eind van het spel dan weer punten op. En natuurlijk wint de speler die de meeste punten heeft.
Tot zo ver dus niets nieuws onder de zon, maar gelukkig is er meer. De twist die Creature Comforts aan het werkverschaffingsgenre geeft is dat je niet alleen een meeple nodig om een actie te activeren, maar ook dobbelstenen. Dat zit zo. Bij elke locatie staat aangegeven welke dobbelstenen er nodig zijn om die locatie te activeren, denk bijvoorbeeld aan een bepaalde waarde of dingen als “drie dobbelstenen waarvan de som lager is dan zeven”.
Alle spelers hebben vervolgens twee eigen dobbelstenen en daarnaast zijn er nog vier dobbelstenen die alle spelers mogen gebruiken. Vóór de spelers hun meeples plaatsen, gooit iedereen zijn eigen dobbelstenen en heeft iedereen dus een beetje informatie over welke dobbelstenen hij of zij kan gaan inzetten. Nadat vervolgens iedereen zijn meeples heeft geplaatst (alle locaties mogen door alle spelers gebruikt worden dus je kan elkaar niet blokkeren), worden de neutrale dobbelstenen gegooid. Vervolgens is de startspeler aan de beurt en die plaatst zijn eigen en neutrale dobbelstenen bij zijn of haar meeples en voert daarna de bijbehorende acties uit. Als je niet de juiste dobbelstenen hebt om een bepaalde meeple te activeren, dan krijg je een fiche dat je een volgende keer de mogelijkheid geeft om de waarde van een dobbelsteen één aan te passen. De neutrale dobbelstenen worden vervolgens (zonder de waarde te veranderen!) doorgegeven aan de volgende speler die ook zijn beurt uitvoert. Enzovoort tot iedereen aan de beurt is geweest.
Met de zaken die je maakt, maak je vervolgens je holletje winterklaar. Je kan natuurlijk gewoon maken wat er voorbij komt, maar als je het een beetje handig doet, dan versterken de verschillende kaarten elkaar. Zo is het fijn als er een portie stoofpot in de vriezer ligt, maar smaakt die nog beter (en levert dus meer punten op) als je er een knapperig stuk brood bij kan serveren. En dat brood is vervolgens weer perfect om te soppen in de soep die je ook kan maken (waardoor het brood weer meer waard wordt). En zo zijn er verschillende combo’s te maken waarbij het geheel meer is dan de som der delen.
…en de waardering
Creature Comforts is een prima familiespel dat haar aantrekkingskracht haalt uit het aansprekende thema en de mooie uitvoering. Je krijgt bijna zin om je eigen huis weer lockdown-proof te maken door ook je eigen vriezer te vullen met lekkers, een nieuwe schommelstoel aan te schaffen, misschien ook een dekentje voor op schoot en dan nog een paar goede boeken en spellen in de kasten en klaar ben je (laten we hopen dat het niet meer nodig gaat zijn).
Het spelmechanisme (workerplacement) is niet heel vernieuwend. De dobbelstenen zijn op zich een nieuwe twist, maar maken het spel niet heel anders. Je bent dus vooral lekker bezig om grondstoffen te verzamelen om daarmee kaarten te kopen waarbij je probeert om combo’s te maken die elkaar versterken. Dat levert best een leuk spelletje op. Het spel mist alleen een beetje een spanningsboog. Iedere ronde doe je namelijk min of meer hetzelfde en op een gegeven moment wordt dat een beetje eentoning. Ik raad dan ook aan om de korte versie (6 rondes) van dit spel te spelen en niet de lange (8 rondes). Creature Comforts is namelijk zes rondes lang leuk om te doen, maar nog meer rondes voegen vooral meer tijd en weinig extra speelplezier toe.