7 Wonders Architects

Geplaatst door

2-7 spelers (vanaf 8 jaar)
20-30 minuten
Auteur: Antoine Bauza
Uitgever: Repos (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3.3]

Het spel…

Hoewel het zeker niet het eerste spel was rondom dat idee, heeft 7 Wonders het systeem van kaarten doorgeven (‘draften’, in het jargon) ongekend populair gemaakt in spellenland. Over populariteit heeft het spel zelf ook niet te klagen, vele uitbreidingen en een tweepersoonsvariant waren het gevolg. Nu is er een vereenvoudigde versie voor families en jonge spelers: Architects.

Het doorgeven van kaarten is, net als in 7 Wonders Duel, verdwenen. In plaats daarvan heeft iedere speler naast een eigen wereldwonder een bakje met speelkaarten, die ze tussen zichzelf en de speler links van hen leggen. Daarnaast is er nog een algemene stapel met kaarten in het midden van de tafel. Die stapel is dicht, van de stapels van de spelers ligt altijd de bovenste kaart open.

Een beurt is heel eenvoudig: je neemt een kaart, waarbij je mag kiezen uit de bovenste kaart van een van de twee stapels aan weerszijden of die van het midden. Dat kunnen grondstoffen zijn, legers, wetenschap of gewoon punten. De grondstoffen gebruik je om aan je eigen wonder te werken. Iedere keer als je er voldoende hebt verzameld om een deel van je wonder te bouwen moet je dat doen, sparen is er niet bij. Hoe verder je komt, des te meer punten je daarvoor scoort. Bij sommige delen van het wonder krijg je een bonus, die voor ieder wonder anders is.

Met wetenschapsfiches kun je ook speciale bonussen krijgen, of extra punten aan het eind van het spel. Als de spelers veel legers nemen, wordt het spel regelmatig onderbroken door een oorlog. Iedereen vergelijkt zijn militaire kracht met die van de twee buren, en je krijgt een bonusfiche voor iedere buur met zwakkere legers dan jij.

Het spel eindigt als iemand zijn of haar wereldwonder voltooit en de speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

In alles is 7 Wonders Architects een familiespel. De illustraties zijn cartoonesk, de regels zeer eenvoudig en de keuzes vrij simpel. Meestal is wel duidelijk welke kaart het best voor jou is en als er niks leuks bij zit kun je altijd een gokje wagen door een dichte kaart van de algemene stapel te nemen. De variatie zit vooral in de beschikbare wetenschapsfiches en de verschillende wereldwonderen. Voor de meeste veelspelers is de uitdaging er na een handvol spelletjes wel vanaf, met kinderen of mensen die niet zo vaak een spel spelen blijf je dit makkelijk op tafel leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *