Wat is een meeple?

Geplaatst door

Ik probeer mijn recensies altijd zo te schrijven dat ze ook begrijpelijk zijn voor mensen die geen hardcore bordspellenliefheber zijn. Maar ongemerkt sluipt er toch regelmatig een woordje spellenjargon in. Daarom ga ik in deze serie blogjes het meest gebruikte jargon uitleggen.

De oermeeple uit Carcassonne

Laat ik beginnen bij een woord dat spellenliefhebbers veel gebruiken: meeple. Een meeple is niets meer en niets minder dan een pion, maar dan vaak een wat mooier uitgevoerd exemplaar. De oer-meeple komt uit Carcassonne. De speelstukken in Carcassonne zien er uit als “mini people” en deze twee woorden zijn samengetrokken en zo ontstond de meeple.

Animeeples uit New York Zoo

Het tweede spel dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de evolutie van de meeple is Agricola. In de eerste versie van dit spel zaten gekleurde houten schijfjes die de verschillende dieren, graan en groenten voor moesten stellen.  In dit spel werden de dieren echter al snel vervangen door kleine schattige beestjes die animeeples  (samentrekking van animal en meeple)  werden genoemd. En de graan- en groentefiches werden ook al snel vervangen door vegimeeples (samentrekking van vegatables and meeples).

Upgrade voor Wingspan

Tegenwoordig worden er nog maar weinig spellen uitgebracht met standaard pionnen. Spellenliefhebbers houden namelijk van spellen die er mooi uit zien. En daarin gaan we ver. Voor de spellen waarvoor nog wel gewone pionnen,  saaie schijfjes,  standaard blokjes of kartonnen fiches worden gebruikt, kan je tegenwoordig online de prachtigste houten speelfiguren kopen. Soms kost het zelfs meer geld om je hele spel te upgraden, dan dat het spel zelf oorspronkelijk heeft gekost, maar dan heb je ook wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *