Wat is draften?

Geplaatst door

Ik probeer mijn recensies altijd zo te schrijven dat ze ook begrijpelijk zijn voor mensen die geen hardcore bordspellenliefheber zijn. Maar ongemerkt sluipt er toch regelmatig een woordje spellenjargon in. Daarom ga ik in deze serie blogjes het meest gebruikte jargon uitleggen.

Een niet-spellenliefhebber denkt met draften vast als eerste aan een biertje. Een spellenliefhebber denkt aan 7 Wonders. Dit is niet het eerste spel waarin spelers moeten draften, maar wel het spel dat dit spelmechanisme groot heeft gemaakt.

Maar wat is dat nou, draften? Draften is niets meer en niets minder dan dat alle spelers een aantal kaarten hebben, er hier één van kiezen en de rest doorgeven aan de buurman. Dit doen alle spelers tegelijkertijd dus je geeft niet alleen een stapel kaarten (min de kaart die je zelf koos) door aan je ene buurman, maar je krijgt ook weer een nieuwe stapel van je andere buurman. Vervolgens kiest weer iedereen een kaart en geeft iedereen de resterende kaarten door. Dit gaat net zo lang door tot alle kaarten verdeeld zijn.

Doordat in draft-spellen iedereen tegelijkertijd kaarten kiest en doorgeeft, hoef je nooit lang op je volgende beurt te wachten. Dat is vooral heel fijn als je met een grote groep spelers bent. Zo kan je 7 Wonders zelfs met zeven spelers net zo snel spelen als met drie.

Bij 7 Wonders draait het hele spel om draften, maar soms wordt draften ook gebruikt om bijvoorbeeld aan het begin van het spel kaarten te verdelen. Als je iedereen gewoon een stapel kaarten geeft dan heeft de een misschien een betere hand dan de ander. Als je in plaats daarvan je starthand gaat draften, dan hef je dit soort oneerlijkheid een beetje op. Dit doe je bijvoorbeeld in Isle of Cats en Imperial Settlers.

Andere leuke spellen waarin draften wordt gebruikt zijn: Sushi Go, It’s a wonderfull world en Fairy Tale.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *