Fairy Tale

Geplaatst door

3-5 spelers
15-30 minuten
Auteur: Satoshi Nakamura
Uitgever: What’s Your Game? (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Japan staat hier niet bepaald bekend als een land met een rijke speltraditie. Toch komt er zo af en toe een spel overwaaien dat ook aan de andere kant van de aardbol in de smaak valt. Fairy Tale is zo’n spel. Het verloochent zijn Japanse afkomst niet: de doos en de speelkaarten zijn voorzien van bonte tekeningen in mangastijl en ook de Europese editie van What’s Your Game is voorzien van Japanse karakters. Je moet er van houden.

Het spelprincipe van Fairy Tale is verrassend eenvoudig en zal iedere Magicspeler die wel eens een boosterdraft heeft gespeeld bekend voorkomen. Elke ronde krijgen de spelers een vijftal kaarten, waarvan ze een houden en de rest aan hun buurman doorgeven. Dit proces herhaalt zich nog vier keer, waarna alle kaarten verdeeld zijn. Van de vijf kaarten die je nu hebt, speel je er drie uit. Dit gebeurt een voor een, waarbij de spelers telkens in het geheim een kaart kiezen om uit te spelen. Niet gespeelde kaarten gaan naar de aflegstapel.

Uitgespeelde kaarten zijn punten waard. Sommige hebben een vaste waarde, van andere kaarten zijn de punten afhankelijk van welke andere kaarten je hebt gespeeld. Andere kaarten leveren een vast aantal punten, maar alleen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
In totaal worden er zo vier rondes gespeeld, waarna iedereen de punten van zijn kaarten optelt. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Het doorgeven van kaarten, dat later ook gebruikt werd in Notre Dame, is een relatief weinig gebruikt spelmechanisme. Jammer eigenlijk, want Fairy Tale laat zien dat je met zo’n simpel idee een heel listig spel kunt maken. Voor een spel dat zo snel en eenvoudig is, biedt Fairy Tale verrassend veel lastige keuzes. Vaak moet je beslissen of je een kaart houdt die goed is voor jezelf, of een kaart waar je niet zoveel aan hebt maar voor je buurman ontzettend goed is. Het wordt allemaal nog subtieler als je het in teams van twee gaat spelen. Van alle spellen die vergelijkbaar kort en simpel zijn, vind ik Fairy Tale een van de leukste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *