Dragomino

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers (vanaf 5 jaar)
15 minuten
Auteur: Bruno Cathala, Marie Fort, Wilfried Fort
Uitgever: Geronimo Games (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3.5]

Het spel…

Dragomino is de kinderversie van Kingdomino. Nou is Kingdomino al een heel toegankelijk familiespel, maar er waren nog mogelijkheden om het spel verder te versimpelen en daarmee toegankelijk te maken voor kinderen vanaf een jaar of vijf.

In Dragomino gaan de spelers op zoek naar babydraakjes. Alle spelers beginnen met een identieke starttegel met daarop twee soorten landschappen. Iedere beurt worden vervolgens vier tegels neergelegd waar de spelers om de beurt er één van mogen kiezen.

Deze tegel leg je aan je eigen landschap. Voor mensen die Kingdomino kennen is het even wennen dat er daarbij (bijna) geen regels gelden. Zo hoef je niet passend aan te leggen en hoef je ook niet binnen een bepaald raster te blijven. Alles mag, zolang de tegel maar op één plek naast een reeds geplaatste tegel ligt.

Het doel bij het plaatsen van een tegel is dat de landschappen zo komen te liggen dat ze direct naast een andere tegel liggen met daarop hetzelfde landschap (het domino-DNA van het spel is niet verloren gegaan). Op ieder grensvlak van twee tegels waarop hetzelfde landschap staat, mag je namelijk een drakenei in de kleur van het landschap leggen.

En daarna mag je kijken wat er in het ei zit. Je hoopt natuurlijk op een schattig babydraakje, maar soms trek je een lege schaal. Gelukkig komt mamma-draak je dan meteen troosten. Als je een lege schaal vindt dan krijg je namelijk de houten speelfiguur van een roze houten draak. De speler die aan het begin van de ronde de mama-draak heeft, is de startspeler van de ronde en heeft dus eerste keus uit de nieuwe tegels.

Als alle tegels op zijn, dan tellen de spelers wie de meeste draken heeft en die speler wint. In geval van gelijke stand wint de speler met de meeste eierschalen.

…en de waardering

Dragomino is een hele geslaagde bewerking van Kingdomino naar een kinderspel. Zelfs de kleinste spelertjes kunnen dit spel spelen doordat alle overbodige regels zijn weggelaten waardoor uitsluitend de essentie van Kingdomino over is gebleven: proberen tegels passend aan te leggen.

Van elke kleur draakjes zijn er exact zeven, dus er komt ook nog een beetje kansberekening bij kijken. Je kan immers tellen hoeveel draakjes er al gevonden zijn in een kleur en kijken hoeveel eieren nog over zijn en daardoor een inschatting maken van de kans dat je een draakje of een eierschaal vindt. Kinderen doen dit natuurlijk minder bewust dan volwassenen, maar doordat het loont om hier op te letten, pikken ze ook dit vanzelf op.

Ik vind het ook een hele slimme zet om toch een beloning te geven in de vorm van de mama-draak als je geen babydraakje vindt, dat haalt de scherpe kanten van een leeg ei er een beetje af.

Dragomino is wel echt een kinderspel en geen familiespel. Als de kinderen groter worden zullen ze het op een gegeven moment ontgroeien. Dat is een mooi natuurlijk moment om over te schakelen op Kingdomino. Maar tot ze daar oud genoeg voor zijn, is dit een erg leuk spel om met kinderen te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *