Da Vinci Code

Geplaatst door

2-4 spelers
15-30 minuten
Auteur: Eiji Wakasugi
Uitgever: Identity Games (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.3]

Het spel …

De thriller ‘De Da Vinci Code’ is wereldwijd een enorme bestseller. Het succes is zo groot, dat er zelfs al een spel aan is gewijd nog voordat de film in de bioscopen draait. Normaal is dit voorbehouden aan fantasy/SF- en (andere?) kinderboeken. Het is waarschijnlijk niet toevallig dat lezers van deze genres oververtegenwoordigd zijn in de spellenliefhebberij.

Veel van die ‘gebaseerd op…’ spellen zijn voornamelijk merchandising, waarbij dan even een spel is bij bedacht, of waarbij een bestaand spel een nieuw jasje heeft gekregen. Dit laatste is het geval bij het spel Da Vinci Code, al is het bestaande spel geen evergreen zoals Monopoly, Risk of Cluedo. Integendeel, het is een hier onbekend Japans spel dat alleen nog op een geschikt thema leek te wachten om wereldwijd een hit te worden.

Net als in het boek moeten in Da Vinci Code codes gekraakt worden. Hier zijn dat geen raadsels, maar getallenreeksen (die in het boek slechts één keer voorkomen). Het spel bestaat uit twaalf witte en twaalf zwarte stenen, die per kleur genummerd zijn van 0 tot 11. Iedere speler begint met drie of vier stenen. Deze zet je op volgorde voor je neer, zodat anderen ze niet kunnen zien. Bij gelijke getallen is zwart lager dan wit. Deze verzameling stenen vormt je code.

Ben je aan de beurt, dan pak je een nieuwe steen, mits beschikbaar. Voordat je deze aan je code mag toevoegen, moet je een steen van een van je medespelers identificeren. Raad je het fout, dan is je beurt voorbij en leg je de nieuwe steen open neer in je code en wel zo, dat de getallen nog steeds van laag naar hoog gesorteerd zijn. Raad je het goed, dan mag je nog een keer raden of stoppen. Je mag net zo lang raden tot het fout is of je vrijwillig stopt. Als je stopt, zet je de steen ook op de goede plek neer, maar nu dicht. Je code is nu dus moeilijker te kraken. Als al je stenen ontcijferd zijn is je code gekraakt en lig je er uit. Winnaar is de speler die als laatste overblijft.

… en de waardering

Da Vinci Code is een geslaagd deductiespelletje zonder poespas. De codes worden tijdens het spel steeds langer, maar er komt ook meer informatie vrij: je hebt meer stenen in je eigen code, er liggen stenen open en als je een beetje goed oplet weet je ook wie welk cijfer niet heeft, omdat die speler dat getal noemde bij een poging tot identificatie. Da Vinci Code is daarmee een combinatie van beredeneren, onthouden en ook zeker het betere gokwerk. Soms kan zelfs een goed geplaatste bluf erg handig zijn!

Als je op zoek bent naar een eenvoudig en kort spelletje voor tussendoor, waar toch het zekere denkwerk verricht moet worden, dan is Da Vinci Code zeker een aanrader.

De Da Vinci code heeft zoals het goede merchandise betaamd niets met het spannende boek van Dan Brown te maken. Maar in tegenstelling tot veel spellen die in de schappen liggen vanwege hun thema, is dit wel een leuk spelletje. De Da Vinci code is een deductiespelletje met simpele regels en korte speelduur waardoor spelers snel een aantal potjes achter elkaar zullen willen spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *