De top-100 2009: 91-100

Geplaatst door
Het aftellen is begonnen! Ik begin weer in omgekeerde volgorde, met tien spellen per dag. Vandaag de onderste tien, waarvan er slechts twee vorig jaar ook al in de lijst stonden.

100. Wie Verhext!
(Andreas Pelikan, alea, 2008)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
Een van de vele spellen van alea in de lijst vinden we direct al op de 100e positie. Afgaand op de waarderingen op BGG lijkt het niet zo gek. Heb ‘m zelf nog niet gespeeld, maar wel in bezit, dus dat moet snel genoeg eens kunnen.


99. Ursuppe
(Doris Matthäus en Frank Nestel, Doris & Frank, 1997)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
Een verrassing om zo’n oudje ineens in de top-100 te zien verschijnen. Maar lang niet alle nieuwe binnenkomers zijn van 2006 of later, dus waarom niet eentje van twaalf jaar oud?

98. Het achtste wereldwonder
(Reiner Knizia, Hans im Glück/999 Games, 2005)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
Dit kwam vorig jaar iets tekort voor de top-100, en heeft dit jaar net genoeg punten om de lijst te halen. Misschien dat de editie van 999 Games gaat bijdragen aan de bekendheid en geliefdheid van deze nog wat onopgemerkte Knizia.

97. Geharrewar in de Sushi-bar
(Reiner Knizia, Zoch/999 Games, 2008)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
En direct nog een Knizia. Wel opvallend, als je bedenkt dat zowel de Duitse als Nederlandse editie nog maar net uit is. 999 Games verwacht veel van dit spel, en als ik de snel om zich heenslaande populariteit in mijn omgeving zie, zou dat zo maar eens kunnen gaan kloppen.

96. Colosseum
(Wolfgang Kramer en Markus Lübke, Days of Wonder, 2007)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
En nu ook de eerste Kramer in de lijst. Kwam vorig jaar ook net tekort, maar nu dus niet. Een van de weinige ‘pittige’ spellen van Kramer & co. die ik nog moet spelen.
“Weer een spel met bieden en acties. Door de toevoeging van handelen is het echter een veel minder “precies” spel dan ander. Soms is dat juist wel prettig. Bovendien de schitterende Days of Wonder vormgeving.” (Marcel)

95. Blue Moon
(Reiner Knizia, Kosmos/999 Games, 2004)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
Nog maar bij 95 en nu al het derde spel van Knizia. Ik had altijd de indruk dat dit in de Lage Landen niet zo’n succes was, maar dat lijkt toch mee te vallen.
“Mooie kaarten, originele gameplay” (Joran)

94. Dungeon Twister
(Cristophe Boelinger, Asmodée, 2004)
Positie vorig jaar: 92
Verschil: -2
En hier zijn we bij het eerste spel dat er vorig jaar ook in stond. Een lichte daling, maar toch nog geliefd genoeg.
“Ongetwijfeld één van de beste tactische tweepersoonsspellen, waarbij een zeker gevoel van “HeroQuest” terug te vinden is” (Sven)

93. War of the Ring
(Marco Maggi, Francesco Nepitello en Roberto di Meglio, Phalanx Games, 2004)
Positie vorig jaar: 85
Verschil: -8
Ook hier zien we een bescheiden daling ten opzichte van vorig jaar, maar de hobbitversie van Risk staat er nog steeds in. Gelukkig maar, want eurospellen komen we nog genoeg tegen.
“Ik wil het altijd spelen, maar heb er bijna nooit genoeg tijd voor” (Joran)

92. Fluxx
(Andrew en Kirstin Looney, Looney Labs, 1997)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
Weer een ‘nieuw’ spel van twaalf jaar oud in de lijst. Dat zal hier en daar wat wenkbrauwen omhoog doen gaan, maar wat doe je er aan? Legendarisch is Fluxx inmiddels wel te noemen.
“Even snel een potje Fluxx willen spelen om er dan twee en een half uur over te doen.” (Joran)
“Subliem idee om het spel de spelregels te laten vormen. Daardoor is het voor sommige mensen een chaotisch spel: maar zo hoort het ook gespeeld te worden wat mij betreft!” (Stefan)

91. Struggle of Empires
(Martin Wallace, Warfrog, 2004)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
Martin Wallace, je vindt hem geweldig of helemaal niks. Vorig jaar stond hij er met maar een spel in (Railroad Tycoon), nu zien we zijn naam vaker voorbij komen. Struggle of Empires is de eerste, op 91.

Goed, dat waren de eerste tien, waarvan ik er zes zelf gespeeld heb. Wat heb jij gespeeld? En wat vind je leuk en wat niet?

16 reacties

 1. @knipoog, ik hou wel Van Dikhout zaagt men dinges…
  Maar natuurlijk zal ik mij er nog eens aan wagem, al is het alleen maar dat ik nu best dik verloren had te opzichte van nummer 1.

 2. Een uit mijn top 20 (Dungeon Twister). Blue Moon hebben we ook, maar komt bijna nooit op tafel omdat we zoveel spellen hebben die we liever spelen. Colosseum heeft een tijdje op mijn wishlist gestaan, maar is daar weer afgevallen na een paar keer spelen omdat het teveel hetzelfde bleek te zijn. Geharrewar in de Sushi-Bar is een leuk snel dobbelspelletje voor tussendoor of om met niet-gamers te spelen.

  De andere spellen heb ik nog nooit gespeeld. War of the Ring en Struggle of Empires zou ik nog wel eens willen proberen.. De andere minder.

 3. Colosseum a lot of mucking around but little happening. Silly looking, forgettable game.

  Dungeon Twister interesting, but also nothing to get excited about.

  Struggle of Empires is Martin Wallace’s best game. Brilliant stuff.

  Ursuppe one of the better evolution games. Not as involved or interesting as American Megafauna perhaps, but still fun, although the end of the game drags a bit.

 4. @Axel: Gewoon nog een paar potjes Turmbau spelen, dan ga je vast voor de bijl. Het is een zeer fraai spel, niet van dik hout zaagt men planken, maar vol subtiliteiten en vele manieren om punten te sprokkelen.
  Elke spelbeurt interactie met de andere spelers ook nog eens!
  Groet Knipoog

 5. Verdorie, vergeten om mijn eigen top 20 in te sturen… Van deze eerste 10 speelde ik er slechts drie.
  • Geharrewar: is best leuk, maar Regenwormen blijft in mijn beleving toch toffer. Misschien was dit anders geweest indien de spellen in omgekeerde volgorde waren uitgegeven en Geharrewar de eerste was. De verrassing is er een beetje af.
  • Blue Moon: komt jammer genoeg te weining op tafel. Ondermeer omdat mijn echtgenote er geen fan van is…
  • Colosseum: leuk spel, moet ik dringend nog eens spelen.

 6. Ik heb drie van deze spellen gespeeld (fluxx, blue moon en geharrewar). Er staan nog geen spellen waar ik op gestemd heb in dit rijtje.

  Ik ben benieuwd hoe de rest van de top 100 er uit ziet.

 7. Alleen fluxx ken ik van deze 10 spellen en stond ook in mijn top 20 dacht ik. En dat commentaar over ‘even snel, maar duurt toch lang’ komt me heeeel bekend voor! 😉

 8. Vijf gespeeld, waarvan 4 goed zijn bevallen (Ursuppe, Sushi-bar, Blue Moon en Fluxx). Met plezier zie ik dat War of the Ring 8 plaatsen gezakt is en dus volgend jaar uit de top-100 verdwijnt.

  @PH: binnenkort dan maar eens Wie Verhext spelen?

 9. Wie Verhext: zolang je op voorhand aanvaardt dat geluk een rol speelt in dit spel, kan je je aan een leuk luchtig spel verwachten. Wat me bij mijn 6 spelletjes opviel: als er 1 vrouw speelt tegen een hoop mannen wint ze altijd. Ze denken echt anders 🙂

  Primordial Soup (de Engelse versie van Ursuppe aangezien er vervelende Duitse tekst op de kaartjes staat :): Nog maar 1 keer gespeeld. We vonden het toen nogal wat droog.

  Colosseum: grafisch super en erg leuk om te spelen.

  Geharrewar in de Sushi-Bar: 1 van de weinige spellen die mijn vrouw graag speelt, waardoor het regelmatig op tafel komt. Goed als filler.

 10. Geen van deze ooit gespeeld. Ik verwacht de Sushi Bar nog wel een keer aan de verzameling toe te kunnen voegen. Regenwormen en Graantje De Voorste zijn hier ook een groot succes. Ursuppe lijkt me ook leuk om te hebben. En die van Martin Wallace, maar daarvoor ontbreekt het vooralsnog aan medespelers.

 11. 98. Der Turmbau zu Babel of het achtste wereld wonder. Heb ik afgelopen jaar (2008) via de duitse Ebay op de kop kunnen tikken voor een leuk prijsje en toevallig afgelopen zaterdag voor het eerst gespeeld.
  Ik heb nog geen mening over dit spel…ik denk dat ik het iets vaker moet spelen om een mening te vormen. Wel grappig dat 999 Games het net op de markt brengt terwijl het in duitsland al out of print is. Het thema is niet het sterkste punt van dit spel. Misschien is dat wel wat er aan schort.

  94.Dungeon Twister, heb ik wel gespeeld maar bezit het niet. Het is niet mijn spel. Ik kan er ook niets van :-))

  Op mijn wishlist om te kopen staan: 99. Ursuppe, 96. Colosseum. 93. War of the Ring

 12. Ik ken er maar 3; Sushi-bar, War of the Ring en Blue Moon. Direct één spel uit mijn top 20 (War of the Ring).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *