De spellen top-100 van de Lage Landen: editie 2009

Geplaatst door

De deadline om te stemmen is nu een paar dagen verstreken, en de top-100 is opgemaakt. Vanavond begin ik weer met aftellen, met weer tien spellen per dag. Dit jaar waren er veel meer mensen die korte stukjes commentaar achterlieten bij hun favoriete stemmen. Dat is erg mooi, want dan kan ik lekker mijn mond houden over mijn persoonlijke oordeel. De keerzijde is dat het wat meer tijd kost dan vorig jaar om de blogberichtjes voor te bereiden. Maar dat heb ik er wel voor over.

Voor het zover is, nog een paar kleine statistiekjes. Vorig jaar dienden 60 mensen lijstjes in, met daarop in totaal 342 verschillende spellen. Dit jaar waren het 77 stemmers, en 393 verschillende spellen. Een mooie stijging dus. Natuurlijk hebben lang niet alle spellen van vorig jaar nu ook de lijst weer gehaald. Maar liefst 31 spellen zien we niet terug, die vervangen zijn door 31 ‘nieuwe’ spellen. Die nieuwe binnenkomers bevinden zich bijna alleen in de onderste helft. Maar drie nieuwe spellen springen er bovenuit, met een notering in de top-20. Welke dat zijn, zullen we over een paar dagen zien.

Daarnaast natuurlijk ook een paar harde stijgers en dalers. Er staan behoorlijk wat spellen in die meer dan 20 posities zijn gestegen of gedaald, met -32 en +62 als uitschieters.

Verder heeft de lijst van dit jaar wat meer spellen uit de Angelsaksische school. Dus de spellen met langere speelduur, complexere regels en meer thema/chroom. Het genre dat op BGG zo populair is. Echte hardcore wargames komen we nog niet tegen, maar voor mensen die het niet zo op de standaard eurospellen hebben valt er al wat meer te halen.

De spellen uit het publieke domein (schaken, bridge, enz.) doen het nu wat minder goed. Vorig jaar stonden er zes in de lijst, nu nog maar eentje.

Dat is het wat de teasers betreft. Vanavond meer!

3 reacties

 1. @Herman: de bug was van mij. Iets te snel op publiceren geklikt. Nu kun je wel reageren ๐Ÿ™‚

  @Eugene: Dominion lijkt voor de hand te liggen hรจ?. We zullen zien.

 2. Hmmmm… 3 spellen die van niets in de top-20 terechtkomen, da’s best veel. Dominion, natuurlijk, maar verder?

  Pandemie? Chicago Express? Stenen Tijdperk?

  Ik ben benieuwd! Laat maar komen die blogjes. (Je mag ze ook allemaal tegelijk posten, hoor!)

 3. In mijn Google Reader kan ik de nummers 91-100 al zien. Alleen kan ik er niet op reageren omdat het bericht blijkbaar nog niet gepubliceerd is. Een feature of een bug van Blogger?
  ๐Ÿ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *