De Top-100 2008: 91-100

Geplaatst door
De stemmen zijn geteld en de lijst is opgesteld! In totaal hebben zestig mensen een lijstje ingestuurd, waarbij in totaal op 342 verschillende spellen een stem is uitgebracht. Of eigenlijk meer, want sommige spellen die strikt genomen verschillend zijn heb ik samengevoegd onder één titel omdat ze in mijn ogen eigenlijk hetzelfde spel zijn, met slechts een paar wijzigingen. Welke dat zijn wordt de komende dagen wel duidelijk.
Maar genoeg gepraat, op naar de onderste tien spellen uit de lijst. In omgekeerde volgorde:

100. Santiago
(Claudia Hely en Roman Pelek, Amigo, 2003)
In bezit: nee
Gespeeld: nee
Dit veel geroemde bordspel met hoge pestfactor moet ik toch eens spelen. Helaas schijnt het echt alleen leuk te zijn met vijf. En daar hebben we al zoveel spellen van.


99. Imperial
(Mac Gerdts, Eggert Spiele, 2006)
In bezit: nee
Gespeeld: nee
Ik heb nog geen van de drie ‘rondel’-spellen gespeeld. Dit schijnt de beste te zijn, maar het thema spreekt me niet echt aan.
Paul: “Investeringsspel waarbij je geen stokpaardjes moet hebben. Het goed in de gaten houden dat je speelt voor het geld en niet voor de macht, maakt dit een uitdagend spel.”

98. Rikken
(publiek domein)
In bezit: ja (uiteraard, een pak kaarten is voldoende)
Gespeeld: nee
Wat klaverjassen is voor Nederland boven de rivieren, is rikken voor Nederland ten zuiden ervan. Ik kom van (zeer ver) boven, en heb ‘dus’ vaak geklaverjast en nooit gerikt. Blijkbaar is rikken leuker of wonen er meer spellengekken in het zuiden, want klaverjassen komt op deze lijst niet voor.

97. Gipf

(Kris Burm, Don & Co., 1998)
In bezit: nee
Gespeeld: ja
Deze eerste in de reeks heb ik maar één keertje gespeeld en het kwam toen over als waarschijnlijk het pittigste spel in de reeks.
Sander: “Heb het gevoel dat ik nog veel te ontdekken heb met dit spel, vooral in combinatie met de potentialen”

96. Chinatown
(Karsten Hartiwg, alea, 1999)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Mijn favoriete onderhandelingsspel. Op Boonanza ben ik een beetje uitgekeken, Händler von Genua is meer dan alleen een onderhandelingsspel en Quo Vadis? en I’m the Boss zijn net iets te gemeen. Ik vermoed dat de aankomende heruitgave van QWG de populariteit van dit spel flink gaat vergroten.

95. Scrabble
(Alfredo Mosher Butts, 1948, Hasbro/Mattel)
In bezit: nee
Gespeeld: ja
Onder spellengekken wordt dit spel nogal eens vergeten, maar het is ieder jaar nog steeds een van de best verkopende spellen in Nederland. Ik ben niet zo’n liefhebber van woordspellen, maar wil best geloven dat deze klassieker de beste in zijn genre is.

94. De Grote Dalmuti
(Richard Garfield, Wizards of the Coast, 1995)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Eigenlijk meer een spel uit het publieke domein, maar dit is de versie die de meeste mensen lijken te kennen. Meer een gezellige groepsactiviteit dan een echt spel, maar wat voor een! Spelletjes Dalmuti hebben nog wel eens de neiging om tot in de late uurtjes door te gaan…

93. Cuba
(Michael Rieneck & Stefan Stadler, Eggert Spiele, 2007)
In bezit: nee
Gespeeld: ja
Wordt alom vergeleken met Puerto Rico en Caylus. Gezien de populariteit van die spellen mag het niet verbazen dat ook Cuba in de top-100 komt. Ik vond het zelf niet veel toevoegen aan die twee spellen, maar niet iedereen denkt er zo over.
Sven: “Een spel dat volgens mij de perfecte strategische mix inhoudt van diverse spelelementen die we terugvinden in andere klassiekers”

92. Dungeon Twister
(Cristophe Boelinger, Asmodée, 2004)
In bezit: nee
Gespeeld: nee
Een abstract spel met een ‘dungeon crawl’-thema is iets dat mij aan zou moeten spreken. Maar ik durf er essentiële lichaamsdelen onder te verwedden dat ik Helen hier nooit aan zal krijgen, zodat een aanschaf me niet zinvol lijkt.
Paul: “Een spel met bluf, taktiek en strategie met zeer weinig verborgen informatie.”

91. Babel
(Uwe Rosenberg & Hagen Dorgathen, Kosmos, 2000)
In bezit: nee
Gespeeld: ja
Een wat pittiger spel uit de Kosmos-reeks voor twee. Het grillige scoreverloop door het veelvuldig afbreken van elkaars tempels maakte dit spel wat te chaotisch voor mijn smaak. Maar er zijn liefhebbers genoeg.

Dit waren de eerste tien. Daarvan heb ik er slechts drie in mijn bezit, en zes gespeeld. Wat zijn jouw scores? En wat vind je van deze spellen?

11 reacties

 1. Lachen dat Rikken er in staat.
  Met dat spel is mijn spellengekte ooit begonnen. Op de middelbare school en later met vrienden waar we nu nog regelmatig (andere) spellen spelen.
  Verder heb ik 5 van de 10 in mijn bezit.

  Robèr

 2. Ga je ook nog vermelden hoeveel punten een spel gescoord heeft? Of wordt dat pas bekend gemaakt als de top 10 bekend gemaakt gaat worden?

 3. Ja! De laatste (eerste?) 10 uit de top100. Ben benieuwd welke spellen mij gaan verrassen. Scrabble had ik overigens ook op mijn lijstje kunnen zetten…

 4. Mooi dat Babel de top-100 heeft gehaald. Voor mij was dat zeg maar de nummer 21.

  Het mooie van dat spel vind ik juist dat het zo taktisch is: ieder beurt moet je proberen om het maximale eruit te halen, anders profiteert de tegenstander. Er zijn al zoveel strategische spellen, waarbij het gaat om het zorgvuldig plannen van het verdere spel. Babel is anders, en dat maakt het een leuke afwisseling.

  Verder heb ik alleen de Grote Dalmuti (meer bezigheidstherapie dan spel, vooral als je het met 10 of meer speelt…), Cuba (ik ben het eens met PH: weinig nieuws), en Imperial (anderhalve ronde op BSW; onbegrijpelijk spel) gespeeld.

 5. Jemig, heeft Scrabble het zo slecht gedaan?1?!?! Ik had toch echt gehoopt dat die wat hoger zou eindigen omdat het echt een super leuk spel is dat nooit gaat vervelen.

 6. Hm, ik zit nog eens te kijken naar de 100 t/m 91.
  Ik ben zelf in het bezit van de volgende: 100, 96, 94, 91.

  96. Chinatown: ik het een paar keer gespeelt maar ik mis iets…

  94. De grote Dalmutti: nooit gespeelt.

  91. Babel: ik vind de score verloop veel te grillig ook vrij gemeen spel. Het is net als drank, heerlijk als je aan het drinken ben, maar aan het eind van de avond heb je een zware kater

  Dungeon Twister:
  Ik ken juist weer een stelletje dat heel graag dungeon twister speelt…dus volgens mij hoeft het thema dit helemaal niet in de weg te zitten om goed in de smaak te vallen.

 7. 100 Santiago: Ik wil even reageren op je reactie op Santiago. Ik had zelf dit spel in mijn top 20 staan, omdat het spel mij aangenaam verraste. Er zitten redelijk originele elementen in en je kan inderdaad wat pesten maar je kan toch plannen en er zit redelijk interactie in. Snel uit te leggen is ook een pluspunt. Ik vind het een zeer terrechte top 100kandidaat. En ik heb het met 3 spelers gespeelt en dat is mij zeer goed bevallen, 5 speleres? Lijt mij nogal chaotisch en valt er weinig te plannen…denk ik…

 8. Nu ben ik wel eens benieuwd in hoeverre de top tien gaat afwijken van die van BoardGameGeek. Hopelijk staan ons nog mooie verrassingen te wachten. Leuk dat jullie de lijst druppelsgewijs publiceren. Dat houdt de spanning er lekker in.

 9. Van deze 10 spellen ken ik alleen scrabble… die ik overigens niet in mijn bezit heb. Chinatown staat op mijn verlanglijstje. De rest trekt me niet zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *