Details

Geplaatst door

Gisteren heb ik bij Speldorado in Delft de uitbreiding op Agricola gekocht. Meteen bij de ingang lagen stapels spellen in de aanbieding, waaronder De Kathedraal voor 20 euro. De Kathedraal staat al een tijdje op mijn radar, maar omdat het spel al een paar jaar op de markt is, hoopte ik het een keer ergens tegen een zacht prijsje te kunnen kopen. Twintig euro was mij zacht genoeg dus die mocht mee.

Er zijn mensen die een spel pas uit het folie halen als ze het voor het eerst gaan spelen. Ik hoor duidelijk niet tot die groep. Zodra ik tijd heb sla ik aan het uitpakken (stanspret) om te kijken wat voor materiaal er in de doos zit en om een eerste indruk van het spel te krijgen (raden waar de verschillende speelstukken toe dienen).

Het uitpakken wordt extra leuk als het materiaal verrassingen bevat. Bij zowel De Kathedraal als de Veenboeren kwam ik goed aan mijn trekken.

Bij het openmaken van de doos van De Kathedraal viel onmiddellijk op dat de vakken van de plastic inlay in de doos samen een soort kerkraam vormen. Dit past helemaal bij het thema van het spel. De speelstukken passen ook nog keurig in de verschillende vakken dus de inlay is nog praktisch ook. Ik had dit nog nooit eerder gezien bij een spel. Aangezien we al weer een paar jaar verder zijn na het verschijnen van dit spel is dit dus geen idee dat voor andere spellen is overgenomen. Jammer, maar dat maakt de ontdekking in de doos van De Kathedraal alleen nog maar verrassender.

Bij het uitpakken van de Veenboeren zaten op zich niet echt nieuwe verrassingen doordat ik het spel al een keer gespeeld had met/bij Eugène. Maar desalniettemin was het leuk om de extra tegels terug te zien met de kleine grapjes die daar op zitten. In het bos lopen beren, honden en wilde zwijnen rond. Verder ligt er een jager plat op de grond. Dit lijkt me geen goed teken, maar de vraag is of hij hier ligt omdat hij zichzelf van het leven beroofd heeft of dat het een ongeluksschot is geweest van een andere jager. Ik kan het erg waarderen als de makers van een spel dit soort kleine grapjes in het spelmateriaal verwerken. In Agricola en de verschillende decks zitten natuurlijk ook al veel van dit soort grapjes verstopt, maar het is leuk dat dit ook naar de uitbreiding is doorgevoerd.

Zo, dan wordt het nu tijd om me eens op de spelregels te storten en mijn charmes in de strijd te gooien om Niek over te halen voor een potje (of twee, drie, vier…….)

4 reacties

 1. Dat van de kathedraal was zeker een landelijke actie.
  Ik hem hem ook laatst gekocht voor €20 in Eindhoven. Stond ook al lang op mijn lijstje. Soms loont het de moeite even te wachten.

  De Veenboeren ga ik vanmiddag halen 😀
  Ik kan bijna niet wachten tot ik van mijn bureau weg mag. 😛

 2. Bij Speldorado kostte de uitbreiding EUR 27.50 (- ducosim korting omdat ik lid ben).

  Als ik liever een zelfstandig spel had willen kopen, dan had ik dat gedaan. Ik heb de uitbreiding gekocht omdat ik deze heel graag wilde hebben.

 3. Leuk! ik heb zaterdag ook de veenboeren gekocht in Den Haag. 30 euro was ie daar, en dan kreeg je nog 5 cent teug ook! De kathedraal lag daar trouwens ook voor 20 euro. ik heb hem helaas niet gekocht…

  Inmiddls al 2 keer met Danielle gespeeld! het spel wordt er wel echt complexer door. Zo veel te zien, doen en mee rekening te houden. maakte in ieder geval de 2-persoonsvariant weer spannend. Door ons beider enthousiasme hadden we die variant al wel goed door…

 4. Beste Dagmar,
  mag ik zo onbescheiden zijn om te vragen wat de Agricola-uitbreiding mocht kosten ?? (.. en had je voor dat geld niet liever een nieuw zelfstandig spel gekocht i.p.v. een "uitbreiding" ???

  VEEL SPELPLEZIER GEWENST !!!!!
  groetjes Tonami.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *