Space Hulk missie 2: Exterminate

Geplaatst door

Een ruime maand geleden speelde ik Space Hulk met Jasper. Als voormalig Warhammer 40k-speler (Space Marines nog wel) vond hij het natuurlijk erg leuk en was wel in voor een tweede ronde.

Het tweede scenario, Exterminate, staat te boek als erg lastig voor de Genestealers. Om niet te zeggen onmogelijk. Maar hetzelfde geldt voor de Space Marines in het eerste scenario (toepasselijk ‘Suicide Mission’ genaamd) en die verloor ik mooi als Genestealers. Ik vreesde dus weer een schrobbering.

De eerste ronde mocht ik direct aan de bak als de Genestealers. Jasper positioneerde zijn Space Marine met Assault Cannon (AC) in de noordelijkste kamer, vervolgens zette ik de sergeant helemaal onderin. Jaspers intentie was snel duidelijk: alle SM’s zo snel mogelijk bij elkaar krijgen om zich vervolgens in te graven. Hij koos ervoor ze naar het noorden te brengen, richting AC.

Ik besloot vervolgens de blips van 3 in het noorden in te zetten en die van 1 in het zuiden. Die begonnen daar de achtervolging van de sergeant, maar door zijn voorsprong konden ze hem niet inhalen. Toen hij eenmaal gedekt was door een SM in overwatch bleven de blips veilig op afstand, in een hoekje. Hun tijd zou wel komen.

In het noorden ondertussen stelden ze het AC op de proef. De kans dat deze raak schiet is ruim 70% en met sustained fire zelfs bijna 90%. De ene na de andere GS werd dus neergemaaid. Gelukkig voor mij wel met af en toe een misser. Het AC hield zo de noordelijkste gang vrij, de andere SM’s deden hetzelfde in de parallelle gang.

Maar het feest duurde niet eindeloos. Toen het AC eindelijk leeg was (en zo’n 16 slachtoffers had gemaakt) grepen de GS’s hun kans. De SM met het AC had zonder ammunitie geen schijn van kans. Nu de noordelijke gang ineens vrij was, konden ze razendsnel de andere SM’s omsingelen, die dan ook als vliegen neergingen. Hier en daar namen ze nog een GS mee in hun dood, maar niet genoeg. Uiteindelijk bleef alleen de sergeant over. Gewapend met een Storm Shield en Thunder Hammer is deze in close combat een geduchte tegenstander, helemaal als hij op wacht staat.

En dat was dus wat hij deed, in een deuropening nog wel. Daardoor konden de GS’s hem alleen van voren aanvallen. Dat is in het voordeel van de sergeant. Maar de tien GS’s die over waren kon hij niet meer aan. De derde aanval bleek fataal, en ook hij stierf een gruwelijke dood. Leve de Genestealers!

Ik was natuurlijk erg ingenomen met mijn winst, vooral omdat ik de vorige twee keren kansloos verloren had. We wisselden van kant en begonnen opnieuw. De SM’s hebben wat goed te maken.

Ik zette als eerste de AC in de zuidelijke kamer. Daar heeft hij een goed overzicht op een van de lange gangen, waardoor de GS’s op afstand blijven. De sergeant kwam in het midden, de gewone SM’s in de rest. Ik besloot een wat aggresievere strategie te proberen en bracht zo snel mogelijk twee SM’s naar het zuiden om samen met het AC de zuidelijke ingang te blokkeren. Was dat eenmaal gelukt, dan kon ik me ingraven en op GS-jacht. De sergeant en de laatste SM trokken naar het midden, richting doodlopende gang. De ideale plek voor de sergeant om de GS’s op te vangen.

Maar toen Jasper zijn GS’s wat op het zuiden concentreerde, bedacht ik me. Het leek me beter om daar ook de druk op te voeren, en te proberen met de sergeant en de SM op te rukken richting noordelijke ingang.

Het pakte iets anders uit dan we allebei dachten. Door een tactische blunder van mijn kant kon Jasper de SM met de Chain Fist in het zuiden al snel elimineren. De SM’s stonden er nu met z’n twee├źn voor. Genoeg om de GS’s op afstand te houden, maar het hield niet over. Door wat geluk had ik ineens genoeg Command Points om met mijn AC de ingang te blokkeren en hem tegelijk in een hoek op overwatch te zetten. Daar was hij bijna onkwestbaar voor de GS’s, die voorlopig op afstand bleven. Een patstelling dus, die ik pas langzaamaan kon doorbreken met de andere SM, die voorzichtig de gang inliep om de GS’s in de rug aan te vallen. Niet te snel; hij had gezien wat er met zijn teammaat was gebeurd.

In het noorden ondertussen zaten de sergeant en zijn kompaan rug tegen rug ingeklemd in een zwerm van Genestealers. Maar de sergeant stond op wacht en de SM op overwatch, met een lange lege gang voor hem. Geen vuiltje aan de lucht. Ware het niet dat een GS die gang wist te overbruggen en de schoten in de overwatch ontweek. Exit tweede SM. Van een bijna gewonnen positie zat ik ineens in een lastig parket. De situatie in het zuiden was bijna onder controle, maar bovenin stond de sergeant alleen tegen een stuk of 20 GS’s.

Jasper zag zijn kans schoon en bracht de meerderheid van de GS’s als de weerlicht richting zuiden, om daar de twee overgebleven SM’s te gaan omsingelen. Hij liet er zes achter bij de sergeant, drie aan iedere kant. Mijn overlevingskansen hingen nu aan de sergeant. Er ontstond in het noorden een bloedstollende strijd tussen de sergant en de aliens. Omdat ze hem telkens in de rug aanvielen, had hij niets aan zijn wapens en moest hij het volledig op ervaring doen. Hij bleef telkens in leven (dankzij zijn wachtpositie), maar dat was slechts een kwestie van tijd.

Het zuiden was nu vrij van GS’s en de SM met het AC blokkeerde de uitgang. Maar met een inkomende horde GS’s was de situatie allesbehalve comfortabel. Ik koos uit nood dus weer voor aan agressieve aanpak: de sergeant ging nu in zijn beurt ook aanvallen. dat was zijn enige kans om GS’s te doden. Maar omdat hij nu geen herkansing kreeg, was de kans op mislukking niet gering.

Tot mijn grote geluk wist hij in twee beurten alledrie de GS’s voor hem te doden. De weg naar de noordelijke ingang was nu vrij. Alle extra Command Points gingen aan hem op, zodat hij maar zo snel mogelijk bij de ingang kon zijn. Jasper stuurde nog hulptroepen langs de andere kant, maar was te laat. De sergeant wist de tweede ingang af te sluiten en verzekerde zo de winst voor de SM’s.

Mijn schandelijke nederlagen van de vorige keer waren uitgewist: 2-2. Ik zie al uit naar het derde scenario!

2 reacties

  1. Leuk battlereport !!! Ik hoor veel kritiek op het scenario exterminate op websites. Het zou inderdaad in het voordeel van de marines zijn. Ik heb het scenario nog nooit gespeeld maar ik zou zeggen dat de space marines een maximum aantal beurten zouden moeten krijgen om de missie te voltooien: b.v. 20.

    Ik heb zelf het spel een paar maanden gekocht. Ik vind het wel lastig spelers te vinden alhoewel ik wel een paar mensen heb in mijn omgeving die geinteresseerd zijn. Maar het is leuker om het vaker te spelen. Wil misschien iemand het spel met mij spelen ? Dan kan je het best een bericht sturen naar naturelover1411[at]yahoo.com.

  2. Allemensen, dat vat het inderdaad redelijk samen!

    Bedenkingen achteraf: ik wilde met de SM een blok vormen door ze dicht bij elkaar te houden en de GS naar me toe te lokken. Geen goede tactiek. In die kleine ruimtes moet je veel meer spreiden om elke cm te benutten. PH deed dat wel met de SM.

    Ik heb trouwens vooral met de Tyranids (het ras waar Genestealers onder vallen) gespeeld. Mijn Space Marine tijd was vrij kort…

    Op naar het volgende scenario!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *