Koplopers en Dwarsliggers

Geplaatst door

2-4 spelers
60-90 minuten
Auteur: Chislaine van den Bulk
Uitgever: Giuoco (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In Koplopers & Dwarsliggers is de NS schijnbaar opgeheven en is het een chaos op het spoor geworden in Nederland. Verschillende hele kleine spoormaatschappijen proberen de reizigers nog zo goed als kwaad als het kan naar hun bestemming te krijgen, voor zover storingen dit toestaan. De reizigers zijn echter zo wanhopig geworden dat ze in elke trein stappen die langs komt en dan gewoon maar afwachten wanneer ze op hun eindbestemming aankomen.

De spelers zijn in dit spel de eigenaren van de kleine treinmaatschappijen. Iedere beurt hebben ze vijf actiepunten tot hun beschikking waarmee treinen kunnen rijden en storingen worden veroorzaakt. Elke speler heeft maximaal drie treinen tot zijn beschikking (het kost actiepunten om een trein te bouwen) en moet elke beurt tenminste één actiepunt besteden aan elke trein.

Zodra een trein zijn beurt eindigt op een station stappen onmiddellijk de passagiers voor dit station uit en stappen alle passagiers die op het perron staan vervolgens in (als ze nog in de treinen passen). Door slim te plannen kan een speler er voor zorgen dat twee treinen in dezelfde beurt eindigen bij een bepaald station waardoor passagiers hier kunnen overstappen of de treinen zelfs gekoppeld kunnen worden.

Naast het vervoeren van passagiers kunnen de spelers ook storingskaarten uitspelen waardoor een bepaald station in Nederland tijdelijk onbereikbaar wordt door “een breuk in de bovenleiding”, “logistieke problemen”, “loslopende schapen”, “bermbrand” of een “wisselstoring”. De spoorbeheerder lukt het gelukkig om het aantal calamiteiten te beperken tot drie (als er een vierde bij zou komen, dan wordt de eerste storing verholpen).

Na een vast aantal beurten eindigt het spel. De speler die de meeste passagiers naar hun bestemming heeft gekregen, wint het spel.

… en de waardering

Koplopers & Dwarsliggers is een leuk familiespel. Iedereen is lekker bezig met het rondrijden van passagiers en het veroorzaken van storingen (voornamelijk om storingen waar je zelf last van hebt te verhelpen). Het is best lastig om verschillende treinen handig samen te laten werken door ze te koppelen of door passagiers over te laten stappen, maar als het lukt dan geeft dat wel veel voldoening.

Ik vond wel dat het spel met drie of vier spelers iets te lang duurt. Doordat er geen passagiers bijkomen tijdens het spel, is het bord aan het eind van het spel dan zo leeg dat iedereen zich noodgedwongen bezig houdt met het afleveren van zijn eigen laatste passagiers. Hierdoor gaat het spel een beetje zichzelf spelen en dat is jammer. Het spel had voor mij een paar beurten eerder afgelopen mogen zijn, of er hadden nieuwe passagiersfiches op het bord bij mogen komen.

Maar overall heb ik me prima vermaakt met Koplopers & Dwarsliggers. Als je de verschillende mogelijke acties eenmaal door hebt speelt het spel in een plezierig tempo weg. En als je uitgespeeld bent, waardeer je de service van de NS ineens een stuk meer. Schijnbaar is het toch niet zo makkelijk als je denkt om treinen op tijd te laten rijden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *