Time’s Up

Geplaatst door

TIP
4-12 spelers
60 minuten
Auteur: Peter Sarrett
Uitgever: Repos Production (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel …

In Time’s Up gaat het om het raden van namen van bekende personen. Het spel gaat al een tijdje mee, maar dit jaar is dan eindelijk de Nederlandse editie verschenen. Omdat ik veel goeds had gelezen over de Amerikaanse editie, zat ik daar al een tijdje op te wachten. Toen ik de Nederlandse editie op het Spellenspektakel zag, wist ik wat ik moest doen: kopen!

Time’s Up bestaat uit drie rondes. In iedere ronde moet je proberen zoveel mogelijk personen te omschrijven voor je teamgeno(o)t(en). Aan het begin van het spel krijgt iedereen een paar kaarten te zien, met daarom de naam van een al dan niet bekend persoon. Daarvan mag je er twee wegdoen, bijvoorbeeld omdat je ze niet kent. Alle andere kaarten worden geschud en de eerste ronde begint.

In de eerste ronde mag je personen omschrijven op dezelfde manier als in 30 Seconds: alles mag, zolang je maar niet delen van de naam of ‘klinkt als’-technieken gebruikt. In deze ronde mag je niet passen: je moet net zolang doorgaan tot de persoon geraden of de tijd om is. Niet geraden personen komen onderop de stapel. De eerste ronde eindigt als alle personen geraden zijn.

Voor de tweede ronde schud je alle kaarten weer goed. Dezelfde personen passeren dus de revue, maar in deze ronde mag je maar één woord gebruiken voor de omschrijving. Ook heeft je teamgenoot maar één poging. In de derde ronde mag je helemaal niets meer zeggen, maar wel uitbeelden en geluiden maken, geneurie uitgezonderd.

Het team dat na drie ronden de meeste personen heeft geraden wint het spel.

… en de waardering

Time’s Up gaat verder waar 30 Seconds ophoudt. Eigenlijk is de eerste ronde nog het minst leuk: dan gaat het ‘gewoon’ om algemene kennis bij het omschrijven en raden van de personen. Het ware speelplezier komt in de tweede en vooral derde ronde. Vooral omdat in die rondes vaak aanwijzingen worden gegeven die nauwelijks iets te maken hebben met de persoon, maar alles met de manier waarop die persoon in de eerdere ronde(n) omschreven werd. Het is lastig om daar een beschaafd voorbeeld van te geven, maar in mijn ervaring staat dat vaak garant voor bulderend gelach. Ook de wanhoop op het gezicht van de omschrijver als iedereen begrijpt wie hij uitbeeldt, behalve zijn teamgenoot, is een bron van veel vermaak.

Partyspellen zijn niet voor iedereen, maar er zijn slechts weinig mensen die niet voor de bijl gaan voor Time’s Up. Dat geldt zelfs voor hen die een spel als 30 Seconds maar niks vinden. Van dat spel was ik al een fan, maar ik kan met een gerust hart zeggen: Time’s Up is nog leuker. Het ideale spel voor de feestdagen met vrienden en familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *