Diced Veggies

Geplaatst door

1-4 spelers (vanaf 6 jaar)
30 minuten
Auteur: Jory, Rowan en Josh Capel
Uitgever: Happy Meeple Games (2024)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

De appel viel niet ver van de boom in het gezin van Josh en Heleiana Capel. Josh en Helena zijn de mensen achter de uitgever KTBG. Een van hun kinderen (Jory) wilde wel eens een spel ontwerpen. Haar neef Rowan wilde ook graag meedoen. Vader Josh gaf ze als idee mee dat dobbelstenen groenten zouden kunnen zijn die in stukken gehakt moesten gaan worden. De kinderen gingen aan de slag en met nog een beetje hulp van vader Josh bedachten ze het spel Diced Veggies.

In Diced Veggies zijn de spelers koks die een voorraad groenten (of te wel dobbelstenen) delen. Om de beurt mogen ze er wat van af hakken om in hun pannen te gooien. Aan het begin van het spel worden de dobbelstenen netjes in een rechthoekige vorm neergelegd. Als je aan de beurt ben mag je van de buitenkant een groepje dobbelstenen afhakken met een mooi kartonnen koksmes. De som van de dobbelstenen die je afhakt mag alleen maximaal 10 zijn.

Deze dobbelstenen kan je vervolgens gebruiken om de recepten te maken die op kaartjes staan. Aan het begin van het spel krijg je er daar al twee van om mee te beginnen. Op de receptkaartjes staat welke ingrediënten (dus welke kleuren dobbelstenen) je voor dit recept nodig hebt.

Nou kan je gewoon de juiste groenten in je pan gooien, maar je kan ook net wat beter je best doen om een excellente versie van je gerecht te maken. Dit doe je door een recept uit te voeren op basis van de instructie van een zogenaamde verbeteringen-kaart. Deze kaarten stellen vaak voorwaarden aan welke getallen de dobbelstenen die je gebuikt moeten hebben. Maar soms laten ze je ook extra dobbelstenen of kaarten afleggen. Als je een recept op deze manier klaarmaakt, dan scoor je extra punten.

Iedere beurt mag je, nadat je gehakt en gekookt hebt (recepten afgerond), een nieuwe recepten- of verbeteringenkaart trekken. Daarna moet je nog even checken of je niet te veel kaarten of dobbelstenen over hebt. Als dat het geval is, moet je het overschot afleggen en daarna is de volgende speler aan de beurt.

Het spel is afgelopen zodra een speler zijn of haar zesde gerecht heeft gemaakt. De ronde wordt dan nog uitgespeeld en alle spelers hebben daarna nog één beurt. Daarna worden de punten opgeteld van de voltooide recepten (inclusief eventuele verbeterkaarten). Wie de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Ik vind dat Jory en Rowan een dikke pluim verdienen voor hun eerste spel. Het is een leuk en aantrekkelijk familiespelletje geworden. In het spelregelboekje staan zelfs nog suggesties voor hoe je de regels nog een beetje aan kan passen om het spel nog makkelijker te maken zodat nog jongere kinderen mee kunnen spelen. Dit is dus echt een spelletje voor het hele gezin.

Het is origineel bedacht dat je dobbelstenen met een stoer mes los moet hakken van de groep. Het is een beetje een gimmick die volwassen spelers na een paar beurten wel gezien hebben (gewoon de dobbelstenen met je handen pakken is makkelijker), maar die voor kinderen natuurlijk geweldig leuk is. Je bent tijdens het spel lekker bezig met het verzamelen van de juiste dobbelstenen. Bij het afhakken kan je er een beetje rekening mee houden welke kansen de andere spelers krijgen als jij het ene of juist het andere blokje weghakt. Je kan verder gaan voor zo snel mogelijk recepten af maken of er wat meer aandacht aan te besteden om ze met een verbeteringenkaart af te ronden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *