Forest Shuffle: Alpine Expansion

Geplaatst door

UITBREIDING
2-5 spelers
60 minuten
Auteur: Kosch
Uitgever: Lookout Games (2024)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4.5]

Het spel…

Een van de grote spellenhits van de afgelopen tijd is Forest Shuffle. In dit spel bouwt iedere speler zijn eigen bos met verschillende soorten bomen, struiken, planten en dieren. Het zal niemand verbaasd hebben dat het niet lang duurde voor er een uitbreiding voor dit leuke en oogstrelende spel verscheen.

In de Forst Shuffle: Alpine Uitbreiding wordt de wereld van Forest Shuffle uitgebreid naar de alpen. De uitbreiding bestaat uit 36 nieuwe kaarten  met daarop nieuwe bomen, struiken, planten en dieren. Je schud deze kaarten gewoon door het basisspel heen en je kan gaan spelen. De enige regel die je even moet checken is hoeveel kaarten je aan het begin van het spel uit het spel moet halen. Dat zijn er iets meer dan zonder de uitbreiding, maar per saldo wordt de strekstapel toch iets dikker.

Het spel verandert dus niet. Je kan in je beurt nog steeds kiezen uit óf een kaart bouwen (en daar voor betalen en de eventuele bonussen scoren) óf twee kaarten trekken. En het spel is nog steeds afgelopen nadat de derde winterkaart tevoorschijn is gekomen.

Het enige verschil is dat je dus nieuwe kaarten tegen komt met alpen thema. Op alle kaarten staat een alpen-symbooltje en natuurlijk zijn er kaarten die vervolgens punten opleveren aan het eind van het spel voor elke kaart in je bos met dat symbool. Er zitten twee nieuwe bomen in de set en beide bomen hebben hun eigen symbool en ook die komen natuurlijk weer terug in het spel in de vorm van bonussen bij gepast betalen bij het bouwen en punten scoren aan het eind. Het zijn dan wel nieuwe symbolen, maar er is niets nieuws onder de zon voor de ervaren Forest Shuffle speler.

Ik ga niet alle nieuwe kaarten apart benoemen, maar een paar interessante wil ik er toch even uitlichten. Zo is er een nieuwe roofvogel die je extra kaarten in je grot laat stoppen en die aan het eind van het spel net zo veel punten waard is als er kaarten in je grot liggen. Deze kaart combineert dus heerlijk met de beren en wasberen uit het basisspel. Verder zit er een nieuwe vlindersoort in de set. Als je alle zes soorten verzameld levert dat een whopping 35 punten op. Als je dan ook nog het nieuwe gentiaantje (een bloemetje) in je landschap hebt, dan loop je helemaal binnen want die levert 3 punten per vlinder op. Er zitten ook nieuwe hazen in de set, deze werken hetzelfde als de oude hazen, maar ze willen alleen niet hun holletjes delen.

…en de waardering

Deze uitbreiding is precies wat je als fan van Forest Shuffle wilt hebben: meer kaarten waar je nog meer combinaties mee kunt maken, zonder dat er verder iets aan het spel verandert. Je kan dus letterlijk de kaarten door de stapel schudden en gaan spelen. En dan volgt een heerlijke zoektocht naar alle magische combinaties die de Alpen je te bieden hebben. Het enige minpuntje is dat je aan het eind dus ook weer extra kaarten hebt die je moet waarderen. De puntentelling wordt dus nog wat omvangrijker. Bij een volgende uitbreiding zouden ze daar nog wel iets op mogen verzinnen (handiger scoreformulier of een app ofzo). Maar verder heb ik niets te klagen over deze uitbreiding. Hij is gewoon heerlijk meer van zalige zelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *