Next Station Paris

Geplaatst door

1-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteur: Matthew Dunstan
Uitgever: Blue Orange Games (2024)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Dit jaar verscheen het derde deel in de Next Station serie. Dit keer mogen spellenliefhebbers aan de slag om Parijs van een goed sluitend metronetwerk te voorzien. En daarmee moeten niet alleen de Parijzenaars hun werk kunnen bereiken, maar ook de toeristen de mooie monumenten die deze stad rijk is.

Voor wie een van de twee voorgangers (London of Tokyo) heeft gespeeld is de basis van het spel bekende kost. Net als in de twee voorgangers draai je iedere ronde een kaartje om die aangeeft naar welk symbool je een lijntje moet tekenen voor de metrolijn die je aan het bouwen bent. Dat doe je voor vier lijnen, daarna wordt de score bepaald en wie dan de meeste punten heeft gescoord, wint het spel.

Punten scoor je nog steeds door per lijn het aantal wijken waar je in aanwezig bent te vermenigvuldigen met het aantal stations in de wijk waar je er de meeste van hebt. En daarnaast scoor je aan het eind van het spel nog extra punten voor stations die op meerdere lijnen zijn aangesloten.

Maar natuurlijk zijn er een paar veranderingen. Zo zijn er acht monumenten op de kaart gemarkeerd (een metrostation met een soort zonnetje er om heen getekend). Als je een monument op een lijn aansluit, dan scoor je daar extra punten voor. Verder zijn er ook acht bovengrondse kruisingen waar je gebruik van kan maken. Op die plekken kan je twee metrolijnen laten kruisen. Het gebruik van de bovengrondse kruisingen levert ook extra punten op. En de laatste noviteit is dat er in het midden van het Parijs een veld is waar alle symbolen op staan. Dit veld heet het centraal platform en het is een soort rotonde. Als je een lijn aansluit op dit centraal platform, mag je in een latere beurt op een ander punt van dit platform de rotonde verlaten.

En ten slotte zitten er nog een paar extra kaartjes waarmee je het spel nog een beetje kan opfluffen voor meer variatie. Zo kan je speciale doelkaarten toevoegen waarmee je nog extra punten kan scoren of Stadspoortkaarten waardoor je door de hoekwijken op het juiste moment aan te sluiten een speciale actie scoort.

…en de waardering

Alle spellen in de Next Serie lijken erg op elkaar, ondanks de verschillen. Als je één spel leuk vindt, dan zal je de andere ook leuk vinden. En omgekeerd, als je een van de andere niets vond, dan zal Parijs je niet op andere gedachten kunnen brengen. Ik speel deze serie met veel plezier en zette Parijs dan ook met plezier op tafel. Je bent weer lekker aan het puzzelen om een zo waardevol mogelijk metrostelsel op papier te krijgen.

Tegelijkertijd zijn de verschillen ook weer niet zo groot dat ik het gevoel heb dat je als je de serie leuk vindt, je deze ook echt moet proberen. Daarvoor is het te veel meer van hetzelfde. Als je al één van de andere twee hebt (of misschien zelfs beide), dan kan je deze prima overslaan. En daarom geef ik dit spel net een pionnetje minder dan de andere twee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *