Dandelions

Geplaatst door

2-3 spelers (vanaf 6 jaar)
10-15 minuten
Auteur: Taiki Shinzawa
Uitgever: Allplay (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 2.5]

Het spel…

Je weet nooit welke rol je nu weer op je gaat nemen als je een spel op tafel zet. Ben je een onderneming die Mars koloniseert, ben je een spook, ben je een gokker in Las Vegas of ben je een arts die probeert de uitbraak van vier enge ziektes onder controles te krijgen. Alles kan. Maar wat ik nog nooit geweest ben, is een paardenbloem. Maar sinds ik het spelletje Dandelions in huis haalde, is daar verandering in gekomen. Ik ben sindsdien regelmatig een paardenbloem.

Dandelions is een kort spelletje waarin de spelers paardenbloemen zijn die niets liever willen dan hun pluisjes (vertegenwoordigd door dobbelstenen) de wijde wereld in te sturen. Deze wereld bestaat uit vijf tegels van verschillende waardes die in een cirkel op tafel worden gelegd. Elke speler plaatst een paardenbloemenpion op de starttegel en gooit zijn of haar elf dobbelstenen. Daarna kan het spel beginnen.

In je beurt kies je één van je dobbelstenen uit en loop je met je pion net zo veel stapjes als de waarde van de dobbelsteen. Als je dan op een andere pion landt, dan moet je nog een keer hetzelfde aantal stapjes zetten, net zo lang tot je op een leeg veld landt. Vervolgens leg je de dobbelsteen op dat veldje neer. Als daar al dobbelstenen lagen met dezelfde waarde, dan schuif je die naar een van de buurvelden. En als je op het startveld van de eerste tegel was geland, dan moet je ten slotte al je resterende dobbelstenen over gooien. Dat zijn alle regels van dit simpele spelletje.

Na elf beurten zijn dan alle pluisjes geland en is het tijd om de score te bepalen. Eerst krijg je voor ieder veld net zo veel punten als er dobbelstenen liggen, vermenigvuldigd met de waarde van het veld. Je wilt dus graag veel dobbelstenen op het veld met waarde acht hebben liggen. Maar dat is ook het lastigste veld om op terecht te komen omdat er maar één vakje is waarop je kan landen. Daarna wordt per veld nog gekeken welke speler er de meeste dobbelstenen heeft liggen en deze speler scoort net zo veel punten als de som van de waarde van de dobbelstenen. Als meerdere spelers de meeste dobbelstenen hebben, dan wint de speler van hen die de minste punten heeft liggen. En wie dan de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Ik vind het echt super leuk om een paardenbloem te zijn. Dandelions is een heerlijk licht, kort spelletje dat op het eerste gezicht weinig om het lijf heeft. Maar hoe vaker je het doet, hoe meer opties je ziet om het spel in je voordeel te beslissen. Het is heerlijk om op een veld te landen met een dobbelsteen en de andere dobbelstenen met dezelfde waarde vervolgens naar een aangrenzend veld te sturen. Dat kan je in je voordeel gebruiken (jouw eigen dobbelstenen van het veld met waarde 1 naar het veld met waarde 8 te sturen), maar ook door anderen te benadelen (hop, daar gaan de dobbelstenen van je concurrent van veld 8 terug naar veld 1). Pas er daarbij wel op dat je een andere speler niet per ongeluk de meerderheid op een veldje cadeau geeft. Je moet soms even puzzelen in welke volgorde je dobbelstenen moet spelen om daarvoor met de juiste dobbelsteen op dat ene veld te landen. Maar kijk niet vreemd op als je plan in het water valt doordat net op dat gewilde plekje de pion van een ander staat. En dan moet je iets anders bedenken.

Dandelion is een echte filler die super vlot wegspeelt, maar die toch voldoende bite heeft om je grijze cellen even aan het werk te zetten. En dat is een aantrekkelijke combinatie voor een spellengek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *