Aqua

Geplaatst door

1-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30-45 minuten
Auteur: Dan Halstad en Tristan Halstad
Uitgever: Sidekick Games (2024)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Het gaat niet goed met de oceanen. Koraalriffen sterven af en daardoor verdwijnen hele ecosystemen. In Aqua mogen de spelers aan de slag om stap voor stap een kleurrijk ecosysteem te herstellen. Eerst zorg je er voor dat het koraal weer gaat groeien. Dit koraal trekt dan vanzelf weer kleine zeedieren aan. Als deze weer terug komen, dan hoef je niet lang meer te wachten op de grote zeedieren. Als je het goed doet ontstaat er een vrolijk gekleurd onderwater paradijs dat wemelt van het leven.

Aqua is het soort puzzelspelletje dat op dit moment erg geliefd is: multiplayer-solitair en met natuurthema. Alle spelers beginnen met het begin van een koraal. Iedere ronde wordt daar een tegel aangebouwd en zo ontstaat langzaamaan een steeds groter koraal. Als je drie vakjes van koraal van dezelfde kleur zo aan elkaar legt dat ze samen een zeshoek vormen, dan heb je hiermee het leefgebied voor een klein zeedier in dezelfde kleur gecreëerd. Je pakt dan dit zeedier van de stapel en legt het op je bordje.

De volgende stap is dat je grote zeedieren gaat aantrekken. Dit doe je door meerdere zeedieren aan te trekken en daar vervolgens een groot zeedier op te leggen dat precies past op de kleine zeedieren. Grote zeedieren stellen wel hoge eisen aan hun leefgebied. Ze houden namelijk niet van eenheidsworst en willen alleen maar liggen op groepen dieren die allemaal verschillend zijn.

De manier waarop bepaald wordt wie in een volgende ronde de startspeler is, is heel origineel. Iedere ronde worden er net zo veel koraaltegels om uit te kiezen opengedraaid als er spelers zijn en dan nog één extra. De startspeler mag daar als eerste uit kiezen. Maar in plaats van een tegel te pakken, mag de startspeler er ook voor kiezen als laatste te gaan om dan de volgende ronde weer de startspeler te zijn. Als de startspeler een tegel kiest mag de volgende speler kiezen ook weer besluiten om als laatste te gaan om zo startspeler te worden in de volgende ronde. Het is maar een kleine verandering, maar het zorgt wel voor een extra keuzemoment in het spel.

Na zeventien rondes is het spel afgelopen en worden de punten geteld. Dit begint met het optellen van de waardes van de grote en kleine zeedieren. Daarna scoor je nog punten voor alle dieren die aan een koraalrif liggen (vier of meer stukjes koraal aaneengesloten koraal van dezelfde kleur). En ten slotte scoor je punten voor zes opdrachten. Aan het begin van ieder spel wordt bij elke diersoort een waarderingstegel neergelegd die je een extra mogelijkheid geeft om punten te scoren. Denk aan zaken als dat elk zeepaardje dat naast een clownsvis ligt drie extra punten oplevert of dat spelers die de meeste zeesterren hebben zeven punten scoren.

…en de waardering

Het schap met solitaire puzzelspellen is goed vol. Maar wat mij betreft is het een goed idee als alle spellen die daar staan een beetje inschikken en ruimte maken voor Aqua. Ik heb dit spel namelijk met veel plezier gespeeld. Aqua is niet heel origineel, maar het werkt gewoon en ziet er ook nog eens heel vrolijk uit. Je bent lekker aan het puzzelen en het is interessant dat daar een letterlijke gelaagdheid in zit. Eerst koraal bouwen om kleine zeedieren aan te trekken en dan die weer zo bouwen dat er grote zeedieren op komen te liggen. Ondertussen probeer je dan ook nog wat puntjes mee te pakken met de einde spel doelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *