Harmonies

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers (vanaf 10 jaar)
15-30 minuten
Auteur: Johan Benvenuto
Uitgever: Libellud (2024)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4]

Het spel…

In spellenland zijn twee trends al jaren voor iedereen zichtbaar: dieren en natuur als setting, en optimalisatiepuzzels met beperkte interactie als spelconcept. En met reden, want typische vertegenwoordigers van deze trends zoals Wingspan en Cascadia zijn mateloos populair. Harmonies is weer een nieuwe titel in dit speelveld.

Harmonies lijkt erg op een kruising tussen Azul en Cascadia. In je beurt neem je alle steentjes van een vak van het centrale bord en plaatst die vervolgens op je eigen speelbord. De steentjes tellen verschillende landschappen voor, zoals velden, bossen en bergen. Op een paar beperkingen na ben je redelijk vrij in het plaatsen van die stenen, wat je de kans geeft om een harmonieuze leefomgeving te maken voor verschillende dieren waarmee je jouw bord wilt bevolken.

Behalve het nemen van stenen mag je per beurt ook een dierenkaart uit het aanbod van vijf pakken. Daarop staat waar het dier in kwestie graag neerstrijkt. Zo is een condor op zoek naar hoge bergen nabij een veld, en leeft een eend graag in het water naast een gebouw. Op elke kaart plaats je een aantal blokjes, en telkens als je de gewenste habitat hebt gemaakt leg je daar een blokje van de kaart op. Hoe meer blokjes je van de kaart genomen hebt, des te meer punten je krijgt.

Net als in Cascadia leveren niet alleen de dieren, maar ook de landschappen punten op. Gebouwen wil je naast veel verschillende landschapstypen hebben, bergen leveren de meeste punten als ze hoog maar niet eenzaam zijn, enzovoort. Het spel eindigt als iemand het eigen bord (bijna) vol heeft, waarna de speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

De populariteit van spellen als Harmonies heeft goede redenen: je bent lekker bezig en de spellen zien er vaak goed uit. Wie wordt er nu niet blij van dieren in de natuur? (ik weet het antwoord wel, maar zal me inhouden). Harmonies is wat dat betreft een schot in de roos. De dierenkaarten lijken stuk voor stuk afkomstig uit een kinderboek dat bekroond is met de Gouden Penseel en de driedimensonale spelersborden zien er aan het einde van het spel altijd weer fraai uit.

Ook de liefhebber van ontspannen puzzelspelletjes komt hier aan z’n trekken. Je moet een goede balans bewaren tussen de punten van de dieren en de landschappen en er ook voor zorgen dat de stenen die je noodgedwongen moet nemen toch een goed plekje krijgen op je bord. De regels en het spelverloop zijn intuïtief en eenvoudig, maar bieden ook de veelspeler nog een leuke uitdaging. En voor wie wat meer variatie wil, bevat het spel al twee soorten speelborden en natuurgeesten, speciale dieren die je extra punten geven voor specifieke landschapstypen.

Naast dat alles heeft Harmonies ook nog eens een aangenaam korte speelduur, waardoor een revanche zo gespeeld is. Het heeft alles in zich om een doorslaand succes te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *