Duurzaamheid in de spellenwereld

Geplaatst door

Ook in de spellenwereld wordt nagedacht over hoe onze hobby minder belastend voor het milieu kan worden. Zo kan je je voorstellen dat het beter is om houten speelstukken te gebruiken dan speelstukken van plastic of dat gerecycled karton beter is dan nieuw karton. In dit blog wil ik een paar trends noemen die ik de laatste tijd gezien heb. En ik kan al verklappen dat ik niet met alle trends even blij ben.

De eerste trend die ik zie is dat uitgevers proberen een alternatief te vinden voor het in plastic sealen van nieuwe spellen. In plaats van een spel in plastic folie te verpakken, gebruiken ze dan twee doorzichtige stickers om de deksel van de doos vast te zetten op de onderkant van de doos. Met deze ontwikkeling ben ik niet zo blij. Zoals iedereen weet die wel eens afplaktape wat te lang heeft laten zitten, gaan dit soort sticker steeds vaster zitten waardoor je ze na een tijdje niet meer netjes weg kan halen. Ik heb al twee keer gehad dat ik bij het verwijderen van de sticker een deel van de illustratie op de doos mee afscheurde. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Tegenwoordig snijd ik de stickers daarom maar door midden en probeer de randjes een beetje netjes weg te werken. Maar echt netjes wil dat niet lukken. Ik hoop dan ook dat de uitgevers hier snel mee stoppen en spellen weer gaan sealen of een andere manier vinden om de dozen te sluiten. Ik snap de behoefte om van dat plastic folie af te komen, maar ik zie op dit moment nog geen goede alternatieven die de spellen net zo goed beschermen tot je ze thuis uitpakt en die je netjes kan verwijderen.

De tweede trend die ik zie is dat in de doos steeds vaker kaarten niet langer gesealed worden maar dat ze bij elkaar gehouden worden met een papieren bandje. Dat vind ik een prima oplossing. De kaarten blijven netjes bij elkaar. Soms kan je het papieren bandje voorzichtig van het stapeltje kaarten afschuiven en er later weer omschuiven om het spel ook later netjes te houden. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik vaak kaarten in ziplockjes stop en ze zo netjes houdt (maar die ziplockjes gaan dan wel heel lang mee). Ik ben verder ook al tegengekomen dat kaarten als een cadeautje worden ingepakt met een stukje papier. Dat werkt ook prima.

Ook met de manier waarop je het spel in de doos stopt kan een uitgever het milieu sparen. Ik zie steeds vaker dat een doos met karton in vakken worden verdeeld om het spel materiaal netjes in te bewaren in plaats van dat er een plastic tray wordt gemaakt. Bij veel spellen werkt dit prima. Verrassend genoeg is het vaak goedkoper voor een uitgever om een plastic tray te laten maken dan een kartonnen. Ik kan me een enquête van 999 Games van een aantal jaar geleden herinneren waarin ze vroegen of je liever wat meer wilde betalen voor een kartonnen tray of dat je liever goedkoper uit was en een plastic tray wilde. Voor sommige spellen is een goede plastic tray echt van meerwaarde. Als je veel verschillende spelonderdelen hebt, dan is het fijn als je alles netjes in de doos kan leggen zodat je het de volgende keer ook weer snel klaar kan zetten. Met karton kan je toch net wat minder maatwerk leveren op dat gebied. Maar voor veel andere spellen ben ik geheel tevreden met karton. Zeker omdat ik ook nogal eens de plastic trays weg gooi om ruimte te maken om ook uitbreidingen in de doos te bewaren.

Verder zoeken uitgevers bij de productie van spellen naar milieuvriendelijker alternatieven voor de materialen waar ze van gemaakt zijn. Zo heeft Lookout aangekondigd een serie met zogenaamde greenline spellen uit te gaan geven. Voor deze spellen gebruiken ze FSC-gecertificeerd papier en de spellen (inclusief het verpakkingsmateriaal) zijn volledig plastic vrij. Het eerste spel in deze lijn is Forest Shuffle. Een ander mooi voorbeeld is Stonemaier Games die (ik vermoed geïnspireerd door Elizabeth Hargrave) zich er voor in zet om zijn spellen milieuvriendelijker te produceren. Zo zijn in Wingspan de plastic eieren inmiddels vervangen door houten exemplaren.

En de laatste trend die ik zie is in de manier waarop webwinkels en fulfilment centers (de bedrijven die Kickstarters naar de backers sturen) de spellen verpakken voor verzending. Vroeger zaten de dozen standaard vol met piepschuim, bubbleplastic of plastic luchtzakken. Maar tegenwoordig kom ik steeds vaker tegen dat er papier of karton wordt gebruikt om de spellen te beschermen tijdens het transport. En dat werkt prima. Dit is natuurlijk geen ontwikkeling die exclusief is voor de spellenwereld, maar die ook voor andere producten wordt gebruikt. Maar dat is alleen maar goed.

Ik zie zelf nog twee manieren waarop de milieu-impact van spellen omlaag kunnen gaan. De eerste daarvan is door spellendozen niet groter te maken dan ze hoeven te zijn. Er zijn zo veel spellen waar de doos veel groter is dan noodzakelijk is om het spel te bewaren. Als je de dozen kleiner maakt, dan kost het minder ruimte om spellen te verschepen en kan je dus met dezelfde boot of vrachtwagen meer spellen meenemen. Toen tijdens de Corona-crisis de prijzen voor vervoer de pan uitrezen, begonnen uitgevers hier volgens mij over na te denken en ik hoop dat ze er niet mee zijn opgehouden. Een mooi voorbeeld van hoeveel ruimte je kan besparen zie je als je Splendor en Splendor Duel naast elkaar legt. De doos van Splendor zit vol lege lucht, terwijl die van Splendor Duel efficiënt gevuld is. Voordeel hiervan is voor fanatieke veelspelers ook nog eens dat er meer spellen in onze kasten gaan passen.

En de tweede innovatie die ik graag zou zien verschijnen is dat je uitbreidingen ook kan kopen in compacte verpakkingen. Ik stop uitbreidingen het liefst in de doos van het basisspel en gooi de doos van de uitbreiding en de eventuele trays daarin weg. En dat voelt altijd een beetje zonde, zeker als het mooie dozen zijn. Ik zou dus liever een compacte verpakking kopen waarin wel al het materiaal van de uitbreiding zit, maar die ik daarna zonder gewetensbezwaren weg kan gooien. Denk bijvoorbeeld eens aan al die dozen en trays van de uitbreidingen van Dominion die ik inmiddels heb weggegooid. En bedenk hoeveel materiaal was bespaard als de uitbreidingen in doosjes zoals de update packs van Dominion waren verkocht. Dat had een hoop afval bespaard. En ja, ik besef me dat deze wens een beetje botst met de wens om spellen compact te verpakken. Voor spellen waar uitbreidingen van gaan komen, is compact verpakken dus ook dat je genoeg ruimte laat voor de uitbreidingen, maar niet meer dan nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *