Dominion Tweede editie en Update Packs

Geplaatst door

In 2008 kwam Dominion uit en het spel is nog steeds onverminderd populair. Maar de verpakking kon op een gegeven moment wel een update gebruiken. En bij nader inzien was Donald X. Vaccarino ook niet helemaal tevreden over sommige kaarten. En dus verscheen in 2016 de tweede editie van Dominion. De doos had een mooie make over gehad en er waren zes kaarten vervangen door andere kaarten en er was nog één extra kaart toegevoegd.

Update Packs Prosperity en Seaside

Dominion-fans van het eerste uur wilden deze nieuwe kaarten natuurlijk ook graag hebben. De Amerikaanse uitgever van Dominion (Rio Grande Games) was zo vriendelijk om de zeven nieuwe kaarten als mini-uitbreiding uit te brengen onder de naam Update pack. De zeven kaarten zaten in een klein doosje. In het doosje zat ook nog een losse (driedubbelgevouwen) strook karton die je in het midden van je Dominion-doos kan leggen zodat je kan zien waar welke kaart moet komen te staan.

Dominion tweede editie kartonnen strook (Engels)

Inmiddels heeft niet alleen het basisspel een update gehad, maar zijn ook Intrigue, Seaside, Prosperity en Hinterlands onder handen genomen. Intrigue heeft, net als het basisspel, zeven nieuwe kaarten gekregen. De andere sets hebben zelfs negen nieuwe kaarten gekregen.

Helaas zijn er nooit update packs verschenen voor de Nederlandse edities. Nederlandse fans moeten dus kiezen of ze voor de zeven of tien extra kaarten bereid zijn om een tweede editie te kopen of dat ze het bij hun Nederlandse eerste edities laten. Of je kan natuurlijk de Engelse update packs kopen, als je het niet erg vindt om een aantal kaarten in het Engels te hebben.

Als je interesse hebt in deze sets, dan moet je echter wel snel zijn en ben je misschien zelfs al wel te laat. Rio Grande Games maakt ze namelijk slechts zo lang als er voldoende vraag naar is. Ze gaan er van uit dat de vraag opdroogt omdat alle fanatieke Dominion-spelers die de updates willen hebben, ze op een gegeven moment wel gekocht zullen hebben. Ik vermoed dat de update packs voor Dominion en Intrigue al lastiger te vinden zullen zijn (en ze waren al nooit heel makkelijk te vinden in Nederland). Ik heb zelf de update packs voor Dominion, Intrigue, Seaside en Prosperity. Ik sta op de wachtlijst voor de update pack voor Hinterlands (die had nog wat leveringsproblemen).

Achterzijde Update Packs

Voor Dominion-fans van het tweede uur zijn er trouwens geen downgrade packs te koop waarmee ze de kaarten die vervangen zijn alsnog kunnen kopen. Donald X. Vaccarino vond de kaarten niet goed genoeg meer en dus worden ze niet apart verkocht. Wees dus zuinig op je eerste edities. Wie weet wat fans van het tweede uur (of nog later) ooit over gaan hebben om zo’n verdwenen kaart in hun handen te krijgen. Niets maakt per slot van rekening zo hebberig als schaarste.

En voor de liefhebbers van zoekplaatjes, heb ik hieronder de kartonnetjes van de eerste editie en tweede editie naast elkaar gelegd voor Intrigue, Seaside en Prosperity zodat je zelf kan kijken welke kaarten zijn verdwenen en toegevoegd. Mijn eerste editie Dominion kocht ik toen deze strookjes er nog niet in zaten en Hinterlands heb ik nog niet te pakken dus daar moeten jullie nog even op wachten.

Intrige (links eerste editie, rechts tweede editie)
Seaside (links eerste editie, rechts tweede editie)
Prosperity (links eerste editie, rechts tweede editie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *