Three Sisters

Geplaatst door

1-4 spelers
30-60 minuten
Auteur: Ben Pinchback  en Matt Riddle
Uitgever: Motor City Gameworks (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Three Sisters is geen spel over drie zussen, maar een spel over tuinieren. De titel verwijst namelijk naar drie gewassen die graag zusterlijk samen geplant willen worden omdat ze elkaar dan versterken. Het gaat om mais, boontjes en pompoenen. De mais zorgt voor een mooie houvast voor de boontjes om tegen aan omhoog te groeien. De boontjes zorgen er als dank voor dat er stikstof in de grond gestopt wordt, wat weer goed is voor de groei van de andere planten. En de pompoenen bedekken de grond met hun bladeren waardoor onkruid geen kans krijgt. En zo helpen ze elkaar om tot bloei te komen.

Three Sisters is een roll & write spel waarin de dobbelstenen bepalen in welk deel van je tuin je aan het werk mag. Alle spelers hebben twee eigen briefjes waar hun tuin op staat. Er zijn zes percelen waarop de drie groenten zusterlijk aan het groeien zijn, er is een veldje voor de bijenkorven, een siertuin vol met bloemen, een hoekje met fruitbomen en natuurlijk een schuurtje om het gereedschap in op te bergen.

Aan het begin van iedere ronde worden er twee dobbelstenen meer gegooid dan er spelers zijn. Deze worden op een bordje gelegd. De spelers kiezen om de beurt van dit bordje een dobbelsteen en voeren vervolgens een plant of water geef actie uit op één van de percelen met groenten. Met de plant actie plant je twee zaadjes in de grond en met de water geef actie geef je alle zaadjes en plantjes water waardoor ze gaan groeien. Om mais te laten volgroeien heb je vier acties nodig, voor boontjes maar twee. Maar boontjes kan je pas planten als ze naast een mais staan die al minimaal twee hoog is. Mais en boontjes die volgroeid zijn, leveren punten op. Pompoenen heb je in verschillende maten en leveren goederen op als ze volgroeid zijn (ik kom er zo op terug wat je met deze goederen doet).

Vervolgens voer je ook nog de actie uit van het plekje waar de dobbelsteen lag die je koos. Daarmee kan je bijvoorbeeld fruit laten groeien, voor de bijen zorgen of in de schuur aan de slag gaan. Deze locaties leveren combinaties van punten, goederen én bonusjes op. Het gaat dan bijvoorbeeld om extra acties, permanente voordeeltjes (bij het planten niet twee maar altijd drie zaadjes planten bijvoorbeeld) of manieren om aan het eind van het spel punten te scoren (elke twee bonen leveren een extra punt op). Eén van de locatie-acties die je op deze manier kan krijgen is de Farmers Market actie. Bij deze actie krijg je op basis van het aantal goederen dat je hebt een bepaalde bonus. En hoe meer goederen je hebt, hoe beter de bonus is.

Nadat iedereen een eigen dobbelsteen heeft gekozen, mag iedereen ook nog de plant/water geef actie van de laagste dobbelsteen (van de twee resterende) uitvoeren en krijg je de actie die er bij hoort ook cadeau. En daarna krijg je nog de gratis ronde-actie die ook op het centrale bordje staat afgebeeld.

Na acht rondes is het spel afgelopen en wie dan de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

De tuin is te groot voor de tijd die je hebt om alles te gaan doen. Je moet dus keuzes maken wat je wel en vooral wat je niet gaat doen. En bij het maken van die keuzes probeer je slimme combinaties te maken om zo veel mogelijk punten bij elkaar te schrapen. Dus als je in zet op veel groenten dan is het bijvoorbeeld slim om in het schuurtje het stoofpotje te activeren omdat je boontjes dan bonuspunten opleveren. Veel combinaties liggen voor de hand, maar je kan altijd minder dan je zou willen en dus sta je keer op keer toch weer voor de keuze wat je gaat doen en wat je opgeeft.  Ondanks deze veelheid aan keuzes, speelt Three Sisters toch nog redelijk vlot weg. Als je immers een keus gemaakt hebt, dan geeft dat ook focus voor de volgende beurten. Al kan het dan nog altijd zo zijn dat wat jij wilt, net niet kan doordat de dobbelstenen niet meewerken, maar dan kan je altijd wel iets anders leuks.

Door alle mogelijkheden is het in het eerste potje Three Sisters even zoeken hoe alles werkt en wat je opties zijn (vergeet vooral niet even goed in het schuurtje rond te neuzen). Het is verder ook een beetje een uitdaging om goed het overzicht te houden waar je iets af mag kruisen. Zeker als bonussen bonussen gaan activeren, dan is het zaak om gestructureerd te blijven werken om niets te weinig of juist te veel af te kruisen. Maar als je dit eenmaal onder de knie hebt (en dat lukt wel in dat eerste potje), dan ontdek je een charmant spelletje waarin je op heel veel manieren de verschillende acties en locaties slim kan combineren waardoor het geheel meer is dan de optelsom der delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *