Terugblik op 2022

Geplaatst door

Het afgelopen jaar begon nog in lockdown vanwege de omicron-golf die op ons land afkwam. Gelukkig bleek al snel dat omicron (zeker voor gevaccineerde mensen) lang niet zo ziekmakend was als de eerdere varianten en kon ons land stukje en beetje “van het slot”. En gelukkig is dat slot in de kast gebleven, omdat corona steeds meer een gewone ziekte is die je van tijd tot tijd kan (zal?) krijgen. Niek en ik waren in mei aan de beurt en ik ken inmiddels slechts nog een enkeling die geen corona heeft gehad. Het is fijn dat we weer gewoon kunnen leven zonder afstand te houden of in lockdown te zitten. En op spellengebied heeft dat zowel voor- als nadelen.

Het is fijn dat het weer mogelijk is om met groepen mensen af te spreken om spellen te spelen. En dat daar behoefte aan was, blijkt wel aan de enorme groei van het aantal mensen dat bij mij op kantoor naar spellenavonden komt. Voor corona kwamen er zo’n twintig mensen opdagen, op de spellenavonden na corona ging dat richting de veertig. Het is één van de hoogtepunten op spellengebied voor mij dat op de spellenavonden op kantoor (die ik samen met een collega organiseer) zo veel oude en nieuwe collega’s kwamen die met veel plezier met elkaar een spelletje gingen doen en elkaar daardoor op speelse wijze (beter) leerden kennen. Dit laat maar weer eens zien dat spellen echt een leuke en laagdrempelige manier zijn om mensen met elkaar in contact te laten komen en met elkaar te laten verbinden.

Het nadeel van de afschaffing van de lockdowns was dat Niek en ik weer vaker op pad waren en dus minder thuis. En als je niet thuis bent, dan kan je daar ook niet samen een spelletje doen. We hebben daardoor minder tweepersoons spellen gedaan dan we in de afgelopen twee corona-jaren deden. En dat vind ik stiekem toch een beetje jammer.

En natuurlijk is geen jaaroverzicht compleet zonder een paar lijstjes. Laten we beginnen met mijn tien meest gespeelde spellen, dat waren Cascadia (28 keer), Wingspan (28 keer), My City Roll & Write (27 keer), Similo (22 keer), Next Station London (19 keer), Lost Cities Roll & Write (16 keer), Jekyll vs Hyde (15 keer), Trek 12: Amazonië (14 keer), The Crew Missie Diepzee (13 keer) en Splendor Duel (13 keer). Het moge duidelijk zijn: ik ben niet vies van wat roll & write en ook niet van slagenspelletjes.

De vijf leukste spellen van het afgelopen jaar vond ik (in alphabetische volgorde):

Atiwa: Een vriendelijke workerplacer waarin je je Afrikaanse gemeenschap ontwikkeld met respect voor de natuur (en je leert dat je geen vleermuizen moet eten).
Cascadia: Wat een fijn puzzelspelletje is dit met net dat vleugje variatie door de verschillende waarderingsmethoden om het spel keer op keer op tafel te willen zetten. Dit spel is terecht dit jaar in ongeveer alle prijzen gevallen die er maar te winnen zijn.
My City Roll & Write: Legacy roll & write-en, dat zagen we nog niet eerder. Ik heb me hier kostelijk mee vermaakt. Komend jaar ook in het Nederlands verkrijgbaar!
Similo Spiel 2022 editie: Similo vond ik altijd al een leuk spelletje, maar deze is wel de leukste Similo doordat de kaarten zo verschillend zijn en het daardoor uitdagender is de hints te geven en ontcijferen.
Wingspan Azië: Ja het is een uitbreiding, maar ook een zelfstandig speelbaar tweepersoons spel en dus mag ik hem hier tussen de leukste nieuwe spellen zetten. Leuk! Leuk! Leuk! De duet-modus is echt een verfrissende manier om te  Wingspannen (en ja dat is een werkwoord).

Met Spellengek ging het in het afgelopen jaar ook heel goed. Ik had verwacht dat de bezoekersaantallen wel in zouden zakken op het moment dat de lockdowns uit ons leven verdwenen, maar niets is minder waar. We hebben dit jaar ruim 10% meer bezoekers gehad dan in 2021 (een kleine tweehonderd duizend uit inmiddels 176 landen). Alleen in juli en december lagen de bezoekersaantallen net onder die van 2021, in de andere maanden kwamen juist (veel) meer bezoekers. We hebben jullie dit jaar voorzien van 88 nieuwe recensies en daarnaast flink wat blogjes en natuurlijk de Spellengek top 100 (Peter Hein, dank weer voor al het leuke leesvoer dat de Top 100 ook dit keer weer opleverde).

En een jaaroverzicht is ten slotte ook niet compleet zonder een voornemen voor het komende jaar. Mijn voornemen verschilt niet van die van eerdere jaren: meer spelen en een legere spellenkast. Ik moet nodig weer eens wat spellen op marktplaats zetten want de kasten zijn overvol met ontzettend leuke spellen die ik desondanks weinig speel (iets met gold member van de cult of the new). Het is alleen zo’n rotklusje om te doen (en dan vooral als je spellen ook nog moet gaan verzenden). Maar het moet eigenlijk wel echt gaan gebeuren om de spellenkast die tegenwoordig ook thuiswerkplek is een beetje leefbaar te houden. Verder wil ik mijn list of shame verder verkleinen. Ik ben vorig jaar al een heel eind gekomen, maar er staan nog steeds een stuk of twintig spellen op, waaronder een paar die er al meer dan tien jaar op staan en die er nooit af gaan komen (vooral uitbreidingen voor Catan).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *