1-10 spelers (vanaf 8 jaar)
15 minuten
Auteur: Bruno Cathala en C. Lebrat
Uitgever: Geronimo (2022)
Het spel…
Trek 12 Amazonië is het vervolg op Trek 12 Himalaya. Ik heb Trek 12 Himalaya nooit gespeeld, maar het spel was afgelopen jaar genomineerd voor de prestigieuze Spiel des Jahhres. Dat is altijd een teken van kwaliteit, dus mijn verwachtingen waren hoog gespannen voor dit spel.
Trek 12 Amazonië is een roll & write spel waarin je de Amazone gaat ontdekken. Op een briefje staat het oerwoud afgebeeld dat je in kaart gaat brengen en waar je op zoek gaat naar bijzondere diersoorten. De getallen die je gebruikt schrijf je op de cirkels op dit briefje en daarmee probeer je zowel sporen (straatjes van oplopende, aaneengesloten cijfers) als zones (aaneengesloten velden met hetzelfde cijfer) te creëren. Hoe groter een spoor of zone is, hoe meer punten het aan het eind van het spel oplevert.
Maar dit is niet de enige bron van punten. Aan het begin van het spel worden er drie dierkaarten gedekt neergelegd. Op iedere kaart wordt vervolgens een nummerkaart gelegd. Als een speler dit nummer op een veld schrijft, dan wordt de dierkaart opengedraaid en zie je hoeveel punten je kan verdienen door dit dier te observeren in het oerwoud (hoe vaker, hoe meer punten).
Wat Trek 12 Amazonië een extra dimensie geeft is dat je iedere ronde met twee dobbelstenen gooit en je deze op verschillende manieren kan combineren om tot het getal te komen dat je op je briefje gaat schrijven. Je mag bijvoorbeeld de waarde van de hoogste of laagste dobbelsteen gebruiken, maar je kan de waardes van de dobbelstenen ook bij elkaar optellen, ze van elkaar aftrekken of ze met elkaar vermenigvuldigen. Je moet er alleen voor zorgen dat je met de uitkomst van je rekensom tussen de nul en twaalf blijft.
Trek 12 Amazonië is verder geen gewoon spel, maar een campagne-spel waarbij je volgende levels unlocked als je in een potje een bepaald doel hebt gehaald. Als je bijvoorbeeld in een potje twaalf dieren hebt gezien, dan mag je de envelop voor het tweede level openmaken. Ik ga natuurlijk niet verklappen wat er precies in deze envelop (of in de volgenden) zit, maar het komt er op neer dat er dingen aan het spel worden toegevoegd en dat de regels veranderen.
…en de waardering
Ik vind het een erg leuke vondst dat je de waardes van de dobbelstenen op verschillende manieren mag combineren. Hierdoor valt er in een beurt meer te kiezen. Tegelijkertijd moet je er rekening mee houden dat je elke methode maar vier keer mag gebruiken. Je wilt daarom de methodes die je gebruikt een beetje spreiden om te voorkomen dat je aan het eind van het spel nog maar één rekenmethode overhoudt. Dan loop je immers een groot risico dat de uitkomst van je som hoger dan twaalf is (bij vermenigvuldigen) of lager dan nul (bij aftrekken) en je dus geen getal mag schrijven in een cirkel.
Ik vind Trek 12 Amazonië daardoor een heel geslaagd roll & write spel. Het eerste level is weliswaar nog vrij basaal, maar ook daar vermaakte ik me al prima mee. En daarna wordt het alleen maar leuker. Maar daar ga ik verder geen details over geven omdat het zo veel leuker is om het zelf te ontdekken