UITBREIDING
1-7 spelers
45-90 minuten
Auteur: Elizabeth Hargrave
Uitgever: 999 games (2022)
Het spel…
De derde uitbreiding voor het populaire spel Wingspan is niet alleen een uitbreiding, maar ook een zelfstandig speelbaar spel voor twee personen (waarvoor Winspan en de andere uitbreidingen dan weer de uitbreidingen zijn). In deze uitbreiding staan, zoals de naam al aangeeft, de vogels uit Azië centraal.
Laten we met Azië als uitbreiding beginnen. Natuurlijk krijg je weer heel veel nieuwe vogelkaarten (negentig!) met vogels die in Azië (en regelmatig ook bij ons) voorkomen. Dit levert niet alleen een hele zwik aan nieuwe prachtig geïllustreerde kaarten op, maar ook nieuwe soorten acties die je met deze vogels mag uitvoeren (al zit er natuurlijk ook wel wat herhaling in). Een voorbeeld van een nieuwe actie is dat er kaarten zijn waarmee je een vogel naar een andere speler kan laten vliegen. Als dank krijg je dan iets leuks (zoals extra handkaarten). Verder zijn de push your luck acties nieuw. Daarbij mag je tot een bepaald maximum kaarten trekken of dobbelstenen gooien, maar als je daarbij over een grens gaat (bijvoorbeeld de som van de spanwijdtes van de vogels), dan krijg je niets. Al deze nieuwe kaarten kan je natuurlijk gewoon door je andere Wingspan-kaarten mixen om het op de bekende manier te spelen. En natuurlijk zijn er daarnaast ook nieuwe bonuskaarten waarvoor hetzelfde geldt.
Wingspan Azië biedt je daarnaast de mogelijkheid om het spel ook met zes of zeven spelers te gaan doen (normaal kan je maximaal met vijf spelers spelen). Deze manier van spelen heet de zwerm-modus. Het spel blijft hetzelfde, maar nu zijn er telkens twee spelers tegelijkertijd aan de beurt (op een bordje wordt bijgehouden wie dat zijn). Dat halveert natuurlijk min of meer de speeltijd.
Al die uitbreidingen zijn al heel leuk, maar het meest opvallend aan Wingspan Azië is dat het ook een zelfstandig speelbaar tweepersoonsspel is. Je speelt dan Wingspan in de zogenaamde duet-mode. Je krijgt daarom bij deze uitbreiding extra spelersblokjes (in zwart en wit), twee nieuwe spelersbordjes (met nieuwe illustratie), een nieuw startspelerfiche (met een pauw), extra voedselfiches en extra eitjes (in het rood) om het spel zelfstandig te kunnen spelen. En je krijgt daarnaast een speciaal duet-bordje en duel-fiches (nee, dat is geen typo).
Dit bordje voegt een hele nieuwe dimensie aan het spel toe. Dat zit zo. Op het moment dat je een vogel speelt, leg je een duel-fiche in jouw kleur op dit bordje. Op het bordje staan, net als je op de spelersborden, de leefgebieden bos, weide en water. Als je een vogel in het bos speelt, moet je ook je duel-fiche op het bos leggen en wel op een plekje dat matcht met je zojuist gespeelde vogel (bijvoorbeeld hetzelfde type nest, voedsel of spanwijdte van de vogel). Deze duel-fiches bepalen vervolgens wie het einde ronde doel wint (bijvoorbeeld de speler die op de meeste rijen een duel-fiche heeft liggen of de speler die de meeste fiches op de rand van het bord heeft liggen). En bovendien krijg je aan het eind van het spel nog één punt voor elk duel-fiche dat deel uitmaakt van je grootste groep aaneengesloten duel-fiches.
…en de waardering
Wingspan is één van mijn favoriete spellen. Ik keek dan ook al maanden reikhalzend uit naar deze uitbreiding. En ik moet zeggen: hij heeft mijn verwachtingen overtroffen. De nieuwe vogelkaarten en bonuskaarten voegen echt wat toe waardoor je weer op zoek mag naar de beste manier om deze kaarten te gebruiken. Vooral de push your luck kaarten vind ik erg leuk om te spelen. Als de uitbreiding alleen deze kaarten had bevat, dan was ik er al heel blij mee geweest. Maar met deze uitbreiding kan je Wingspan dus ook op andere manieren gaan spelen.
De zwerm-modus heb ik niet geprobeerd, dus daar kan ik niets over zeggen. Ik speel Wingspan namelijk vooral als tweepersoons spel met mijn man. En dus was ik vooral heel nieuwsgierig naar de duet-modus. En die is ons heel goed bevallen. Deze manier van spelen voegt een klein onderdeel (het duet-bord) toe aan het spel. Dit is een kleine verandering, maar het geeft een hele nieuw impuls aan het spel doordat je de duel-fiches graag zo wilt plaatsen dat ze én aan de einde ronde doelen voldoen én samen een grote groep vormen. Dat is een leuke uitdaging, waarbij er soms ook wat interactie is doordat je net dat ene plekje kan blokkeren waarmee de ander twee groepen duet-fiches aan elkaar kan verbinden.
Het enige minpuntje dat ik kan benoemen is dat er op de kaarten een kleiner lettertype is gebruikt dan in de oude sets. Misschien komt het doordat ik de leeftijd begin te bereiken waarop de leesbril in zicht begint te komen, maar ik vind de letters net te klein. Vooral de kleine vogelweetjes zijn erg lastig leesbaar. Maar de echte Wingspan fans zullen zich hier vast niet door laten afschrikken.