Wat is push your luck?

Geplaatst door

Ik probeer mijn recensies altijd zo te schrijven dat ze ook begrijpelijk zijn voor mensen die geen hardcore bordspellenliefheber zijn. Maar ongemerkt sluipt er toch regelmatig een woordje spellenjargon in. Daarom ga ik in deze serie blogjes het meest gebruikte jargon uitleggen.

Er zijn maar weinig mensen die het leuk vinden om een emmer met koud water over zich heen gegooid te krijgen. Maar er zijn heel veel mensen die het leuk vinden om in een wildwaterbaan in een pretpark te stappen. De overeenkomst tussen deze twee zaken is dat je in beide gevallen met een nat pak zit, maar het verschil is dat je bij de wildwaterbaan ook het geluk kan hebben weer droog uit te stappen (het liefst uit een bootje waar verder iedereen wel kletsnat is geworden). In de spellenwereld noemen we deze vorm van plezier push your luck.

Push your luck spellen zijn spellen waarin je iets probeert te winnen, maar je continue de kans loopt om wat je net gewonnen hebt kwijt te raken. In dit soort spellen mag je net zo lang door gaan als je wilt met een bepaalde actie, maar als het mis gaat ben je af en verlies je alles wat je in die beurt gewonnen had. Hoe langer je door gaat, hoe meer er op het spel staat, hoe spannender het wordt.

Het bekendste en misschien wel meest pure voorbeeld van een push your luck spel is Can’t Stop. In dit spel gooien spelers met vier dobbelstenen waarmee ze telkens twee setjes vormen. Op een bord mogen ze vervolgens een van hun drie pionnen naar voren zetten op het bijbehorende scoresporen. Je mag net zo lang door gaan als je wilt, maar als je met je worp geen setje kan maken waar je een pion mag bewegen, dan ben je af en verlies je alle voortgang die je in die beurt hebt gemaakt.

Een ander leuk push your luck spel is Port Royal. In dit spel mag je in je beurt kaarten opendraaien waar je er vervolgens één van mag kiezen. Je wilt het liefst doordraaien tot de beste kaart voorbij komt. Maar op sommige kaarten staan boten en als je een boot opendraait in een kleur waarvan er al een boot ligt, dan ben je af en krijg je niets.

Andere leuke push your luck spellen zijn: Kwakzalvers van Kakelenburg, Diamant en Celestia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *