Mijn top 20 (Dagmar)

Geplaatst door

De stembussen zijn weer gesloten. In afwachting van het eindresultaat (Peter Hein is nu druk aan het rekenen), deel ik vast mijn top 20

 1. Pandemic Legacy Season 1: het spelplezier dat ik aan dit spel beleefd heb, is nog steeds ongeëvenaard.
 2. Wingspan: Meer dan tweehonderd keer gespeeld en nog steeds leuk.
 3. Dominion: Dit is inmiddels het zwaarste spel in mijn kast door alle uitbreidingen. Maar toch bezwijkt het niet en voegt iedere uitbreiding iets toe, dat is heel knap.
 4. Azul: De golden retriever in mijn spellenkast: dit spel kan je echt altijd en met iedereen spelen.
 5. Ticket to Ride: Ik kan niet kiezen welke variant het best is, dus ik kies het origineel, maar speel met evenveel liefde Europa, Nordic Countries, Märklin, Rails & Sails of één van de uitbreidingen.
 6. Clank!: Leuke thematische deckbuilder waar het nooit zo gaat als je wilt, maar dàt juist het spel zo verslavend maakt.
 7. It’s a wonderful world: heerlijk spel dat langzaam begint, steeds meer vaart krijgt en als een raket eindigt. En dan nog met die heerlijk cynische illustraties.
 8. Wizard:  Blijft toch gewoon het beste slagenspel dat er is.
 9. Raja’s of the Ganges: Kleurrijk spel waarin het altijd een uitdaging is om de weg naar de overwinning te vinden (en hetzelfde geldt voor de roll & write versie van dit spel die ik hierbij sneaky ook even vermeld)
 10. Codenames: Heerlijk! Het is weer mogelijk om spellenavonden te gaan spelen. Ik kan niet wachten tot ik dit weer met mijn collega’s kan gaan spelen vanwege de lol die we altijd hebben.
 11. Concordia: Dit spel is net zo goed als het lelijk is. En ik vind het inderdaad een heel lelijk spel.
 12. Imperial Settlers: Van dit spel krijg ik het Catan-kaartspel gevoel uit mijn begindagen als spellengek en dat is genieten.
 13. Terraforming Mars: Perfect lockdown spel op een regenachtige dag: je bent uren heerlijk onder de pannen.
 14. Het Stenen Tijdperk: Zo simpel, maar zo spannend. Van dit spel wordt ik zo fanatiek dat ik slecht tegen mijn verlies kan. En dat is een goed teken.
 15. De dwergen van Nidavellir: Deprimerend om te zien, maar verslavend leuk om te spelen.
 16. Clans of Caledonia: Heerlijk pittige enginebuilder met als enige minpunt dat het net te lang duurt om vaak op tafel te komen. Oh, had ik maar meer tijd om spellen te spelen!
 17. Patchwork: Lekker puzzelen met tetris-stukjes verveelt nooit.
 18. Scrabble: Dit spel gaat altijd mee op vakantie en is op veel bijzondere plekken gespeeld (o.a. Vaticaanstad, Groenland en in Alaska). Alleen daarom al verdiend het een plekje in mijn top 20.  
 19. Catan: Ik ben schatplichtig aan dit spel. Catan was het spel dat mij de hobby inlokte en alleen daarom al verdient het een plekje in deze lijst.
 20. This war of mine: Een spel dat je snoeihard met de harde waarheid confronteert van het leed van gewone burgers in een nare oorlog verdient in deze tijd een plekje op deze lijst om aandacht te vragen voor dit leed. Wat zou het mooi zijn als oorlog alleen nog in spellen voorkwam, maar niet meer in echte mensenlevens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *