Ticket to Ride: Märklin

Geplaatst door

2-5 spelers
45-90 minuten
Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Alan Moons lange carrière als spelauteur werd in 2004 definitief bekroond met het winnen van de Spiel des Jahres voor Ticket to Ride. Hij had deze prijs in 1998 al eerder gewonnen met Elfenland, maar het succes van Ticket to Ride overtrof dat van al zijn voorgaande spellen tezamen met een aanzienlijke factor. In mijn ogen terecht, want Ticket to Ride is een uitstekend spel om met iedereen te spelen, van spellenhatende schoonouders tot (niet al te snobistische) veelspelers.

Winnaars van deze prijs worden bijna zonder uitzondering snel opgevolgd door uitbreidingen en varianten en Ticket to Ride was geen uitzondering. Het jaar erop verscheen Ticket to Ride Europe en dit jaar is het de beurt aan de Märklin-editie, op de kaart van Duitsland. Dit is een mooie samenwerking met de producent van de welbekende modeltreinen, waarvan voor het gemak ook maar een catalogus is bijgesloten. In het spel kom je Märklin vrij weinig tegen, behalve dan op de illustraties van de treinkaartjes, die allemaal uniek zijn (en jawel, er is zelfs een internationale wagon van de NS gesignaleerd).

Naast de bekende elementen voegt deze editie passagiers toe als nieuwigheid. Bouw je een route, dan mag je een passagier plaatsen op een van beide steden. Later mag je je tijdens je beurt (in plaats van een van de andere opties) je passagier verplaatsen langs je eigen routes. Voor iedere stad die de passagier aandoet krijg je een puntenfiche dat op deze stad ligt. Met speciale passagierskaarten mag je ook gebruik maken van andermans routes. Dit is een lucratieve manier om veel punten te scoren, waar je op tijd bij moet zijn.

Minstens zo belangrijk als de passagiers is dat het belang van de tickets fors is toegenomen ten opzichte van het origineel. In de eerste versie deden de tickets er niet zoveel toe en moest je vooral geluk hebben dat je tickets trok die een beetje overeenstemden. In deze versie zijn korte en lange tickets gescheiden, zodat je veel beter rond je tickets kunt plannen. Het belonen van het voltooien van de meeste tickets maakt dit nog weer interessanter.

Het spel eindigt op de normale wijze, zodra een speler twee of minder treinen over heeft. Hierna volgt een laatste ronde en wint de speler met de meeste punten.

… en de waardering

Ticket to Ride is een prachtig beginnersspel. Ook voor liefhebbers valt er genoeg plezier aan te beleven, maar door de ietwat grote geluksfactor en een gebrek aan levensvatbare tactieken krijgt het niet altijd een goede waardering. Ondanks de beperkte regelveranderingen zet Ticket to Ride Märklin het spel volledig op zijn kop. De passagiers en het grotere belang aan tickets maken dat er veel meer verschillende manieren zijn om te winnen, maar ook om je medespelers te dwarsbomen. Gaat iemand voor veel korte tickets? Blokkeer de korte maar essentiële routes bij het Ruhrgebied. Gaat iemand voor lange routes? Besteed de vele beurten die het hem kost met het maken van veel korte routes en het verplaatsen van passagiers. Geen plan is veilig, interactie volop en altijd maar weer die spanning: toch maar vast leggen of eerst een kaart bij pakken? En die passagiers dan? De Märklin-editie is verplichte kost voor alle liefhebbers van Ticket to Ride en beveel ik ook van harte aan aan degenen die dat allemaal wat te simpel vonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *