Spel aan de Maas: 12 september 2006

Geplaatst door

Spelers: Bas, Coen, Dagmar, Niek, Peter Hein, Sten, Willemien en Wendy

Gespeelde spellen:

Ticket to Ride Märklin
California
Terra Nova
Robo Rally

Zijn eerste kennismaking met Ticket to Ride Märklin was Peter Hein goed bevallen en hij had het voor deze avond weer meegenomen. Dagmar, die er onlangs nog mee in handen had gestaan, wilde het graag eens proberen. Bas, Coen en Willemien hadden het vorige week nog gedaan en deden nu graag iets nieuws. Niek wilde ze California wel uitleggen.

Ticket to Ride Märklin

Spelers: Dagmar, Peter Hein en Sten

Dagmar kent de beide eerdere Ticket to Ride-spellen vrij goed, voor Sten was het de eerste keer dat hij een spel uit deze reeks speelde. Na zijn ervaring van vorige week benadrukte Peter Hein het belang van de passagiers en het halen van tickets. Hij probeerde zelf vanaf het begin de strategie van veel korte tickets, om te zien hoe dat uit zou pakken.
Dagmar ging voor de lange routes in het oosten. Ze was beurten bezig met kaarten pakken, maar scoorde bij het maken van een route zo veel punten dat ze telkens op voorsprong bleef. Toen ze na een tijdje passagiers liet reizen werd haar puntentotaal alleen maar groter. Peter Hein kon nog een beetje bij blijven, vooral dankzij zijn passagiers in her Ruhrgebied en omgeving, Sten raakte steeds verder achter.
Nog niet halverwege begon Peter Hein ineens tickets bij te trekken. Ook nu concentreerde hij zich volledig op de korte tickets. De anderen lieten het bij de tickets die ze in het begin genomen hadden. Uiteindelijk bleek de tactiek van Peter Hein te werken. Aan het einde van het spel had hij maar liefst acht tickets voltooid. Dat leverde een belachelijke hoeveelheid punten op, plus nog eens tien bonuspunten voor de meeste tickets. Daarmee haalde hij een comfortabele overwinning. Dagmar kreeg minpunten voor een niet voltooide ticket, en greep naast de overwinning. Sten bleef op grote afstand, maar vond het desondanks een erg leuk spel. Dat gold voor de anderen ook.

Uitslag: Peter Hein 174, Dagmar 158, Sten 85
Waardering: Dagmar 4½, Peter Hein en Sten 4

Terra Nova

Spelers: Dagmar, Niek en Peter Hein

Sten moest weer naar huis en zijn plaats werd ingenomen door Niek, die ook net klaar was met California en nog wel een spel met Dagmar wilde spelen voor ze weer gingen. De keuze viel op Terra Nova, dat ze onlangs aangeschaft hadden. Hetzelfde gold voor Peter Hein, die het dus ook graag eens wilde spelen.
Terra Nova is een abstract spel over gebiedscontrole, dat wat uiterlijk en spelmechanisme betreft vaag aan Clans doet denken. Eerst plaatst iedereen een aantal poppetjes op het bord. Daarna worden de mannetje verplaatst en grensstenen neergezet. Is een stuk van het bord helemaal afgesloten door grensstenen, dan wordt het gewaardeerd en gaan alle mannetjes uit dit gebied van het bord. Het bord bestaat uit verschillende terreinsoorten. Hoe minder terreinsoorten er in een gebied zitten, des te meer punten het gebied per vakje oplevert.
Niek en Peter Hein gingen voortvarend van start en scoorden direct al stevige punten voor enkele gebieden in het westen (vanuit Niek gezien). Dat vergrootte de ruimte voor Dagmar, die daarna bij een paar waarderingen betrokken was. De spelers probeerden ieder de andere twee tegen elkaar uit te spelen, of de grensstenen zo te plaatsen dat een gebied, dat zeker al naar een bepaalde speler zou gaan, zo in te richten dat het die speler meerdere mannetjes zou kosten.
Tegen het einde begon Dagmar wat uit te lopen en zakte Niek verder naar achteren. Bij een van zijn laatste acties splitste Niek een gebied zo, dat dit Dagmar veel punten op zou leveren en Peter Hein juist weinig. De laatste probeerde dat nog goed te maken met een sluw plan. Helaas voor hem maakte Niek vlak voor hem nog een gebied af, waarmee de laatste mannetjes van hemzelf en Dagmar van het bord verdwenen. Het spel eindigde abrupt en Peter Hein kreeg geen beurt meer om zijn plan te voltooien.
Het was een vrij droog spel dat zich misschien iets te veel leent voor peinsverlamming, maar alle spelers hadden het met veel plezier gespeeld.

Uitslag: Dagmar 69, Peter Hein 60, Niek 54