Port Royal Big Box

Geplaatst door

1-5 spelers (vanaf 8 jaar)
30-60 minuten
Auteur: Alexander Pfister
Uitgever: 999 games (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Port Royal is het laatste spel waarvan een Big Box is verschenen. Big Boxes beginnen een beetje een trend te worden in spellenland. Neem een goed spel waarvan al een paar uitbreidingen zijn verschenen, stop ze samen in een doos (al dan niet met wat nieuw materiaal) en je hebt een Big Box te pakken. Dit is natuurlijk super fijn voor mensen die het spel nog niet hebben en die zo voordelig alles in één keer kunnen kopen. Maar voor liefhebbers van het eerste uur is het soms wel een beetje zuur. Als zij het spel compleet willen hebben, moeten ze een Big Box kopen, waarvan ze eigenlijk maar geïnteresseerd zijn in een klein onderdeel.

Dit gaat ook op voor de Port Royal Big Box, al is de ratio oud vs nieuw materiaal wel gunstiger dan in veel andere Big Boxes. In deze doos zitten namelijk niet alleen het basisspel en de uitbreiding die eerder al in het Nederlands verschenen, maar ook nog twee uitbreidingen én een promokaart die nooit eerder in het Nederlands verschenen. Al het materiaal is bovendien voorzien van een geheel nieuwe look.

Voor wie het niet kent, Port Royal is een vlot push your luck spelletje. In je beurt mag je kaarten van een stapel opendraaien en daar vervolgens één van kiezen (en in sommige gevallen meer). Op deze kaarten staan verschillende zaken, waaronder schepen en karakters. Met de schepen krijg je geld en daarmee kan je de karakters kopen die punten opleveren. De catch is dat als je een tweede schip van een kleur opendraait je af bent en niets krijgt. Je wilt dus graag doordraaien tot net die kaart voorbij komt die je graag wilt hebben, maar als je te lang door blijft zoeken, krijg je misschien wel niets.

Het onderdeel “Het avontuur begint” is voor spelers die bekend zijn met Port Royal het meest vernieuwende onderdeel van de Big Box. In dit onderdeel speel je namelijk campagne die bestaat uit vijf hoofdstukken die je zowel coöperatief als competitief kan spelen. In deze hoofdstukken speel je door een avontuurlijk verhaal heen. Alle spelers beginnen hierbij met een karakterkaart die bepaalt wat je startinkomen is en die je een bepaald voordeeltje geeft. In ieder hoofdstuk moet je bepaalde opdrachten uitvoeren (bijvoorbeeld zorgen dat je bepaalde karakters in je eigen voorraad hebt, of dat je iets moet afgeven). Als je dit doet, dan wordt je beloond met kroontjes die weer punten opleveren.

…en de waardering

Ik vind Port Royal een erg leuk spelletje. Als je het nog niet in je kast hebt staan, dan kan ik je de Big Box dan ook van harte aanraden. Je hebt dan in één voordelige koop al het Port Royal materiaal en het zit nog in een handige opbergdoos ook, zodat je alles fijn bij elkaar kan bewaren.

Voor mensen die Port Royal al hebben, is dit een wat minder noodzakelijke koop. Het meeste materiaal heb je per slot van rekening al en een deel van het nieuwe materiaal is meer van hetzelfde (nieuwe kaarten, maar het spel wordt er niet heel anders van). Het meest interessante nieuwe onderdeel  is “Het avontuur begint”. Ik heb deze campagne met plezier gespeeld. Maar tegelijkertijd denk ik niet dat ik hem nog een keer ga spelen, nu ik weet hoe het avontuur afloopt . Het kan wel, maar deze variant is wat wolliger dan het originele spel, waardoor het een beetje vaart inlevert. En ik speel het spel liever snel.

Mijn waardering is daarom gebaseerd op hoe goed het geheel is (heel goed), maar niet op wat de Big Box toevoegt voor mensen die het spel al hebben. Dan is de meerwaarde wat beperkter en hangt het van je persoonlijke voorkeuren af of je het de aanschaf waard vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *