Meadow

Geplaatst door

1-4 spelers
60-90 minuten
Auteur: Klemens Kalicki
Uitgever: Rebel Studio (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 6 Gemiddelde: 4.5]

Het spel…

Meadow is een spel dat onmiddellijk mijn aandacht trok door het aansprekende thema en de prachtige uitvoering. Het is een spel over wandelingen maken in de natuur, waarbij je allemaal idyllische zaken tegenkomt (dieren, vogels, sprookjesachtige huisjes). Alles is even prachtig geïllustreerd. Met het kijkplezier zit het dus meer dan goed bij dit spel, maar de vraag is natuurlijk hoe het zit met het speelplezier.

Het doel in Meadow is om zo veel mogelijk punten te scoren door de juiste kaarten te verzamelen. Op een centraal bordje liggen er altijd zestien om uit te kiezen. Alle spelers hebben een set met kartonnen fiches in de waardes één tot en met vier (en als je met minder dan vier spelers bent krijg je er nog een joker fiche bij). In je beurt leg je één van deze fiches bij een rij of kolom neer en pak je vervolgens de bij het getal horende kaart (als je het fiche met een twee speelt, dan pak je de tweede kaart vanaf je fiche gezien) en neem je deze op hand. Hoe verder je in een ronde je komt, hoe minder er dus te kiezen is omdat rijen en kolommen al door andere spelers zijn geclaimd.

Nadat je een kaart hebt gepakt, mag je er ook één spelen (je start het spel al met een paar kaarten op hand). De eerste kaart die je legt moet altijd een bodem-kaart zijn. Dit zijn kaarten die met symbolen aangeven welk landschap de kaart heeft en die daarnaast nog één kaartsymbool hebben die aangeven in welke categorie de kaart verder nog valt (bijvoorbeeld boom, vogel, amfibie, kever of rups). In totaal mag je maximaal tien grondkaarten spelen.

Op deze grond-kaart kan je vervolgens andere kaarten spelen. Elke kaart heeft echter één of meer voorwaarden waar aan voldaan moet zijn voor je hem kan spelen. Voordat je een vlinder mag spelen, heb je bijvoorbeeld een rups nodig. Je moet de kaart die je speelt altijd dakpansgewijs over de eerst gespeelde kaart neerleggen, waardoor het symbool van de onderste kaart bedekt wordt. Hoe moeilijker het is om een kaart te bouwen (doordat je bijvoorbeeld aan meerdere voorwaarden hij moet voldoen), hoe meer punten hij waard is.

Behalve je fiches in zetten om kaarten te trekken en te spelen, kun je ze ook inzetten bij een ander bordje (met een gezellig kampvuurtje er op). Je mag dan de actie uitvoeren die op het fiche staat (bijvoorbeeld een willekeurige kaart uit de centrale voorraad pakken). Daarnaast mag je een bonusplekje claimen. Dat zit zo. Rondom het kampvuur liggen fiches met de symbolen die op de kaarten staan. Als je de beide symbolen die naast elkaar staan voor je hebt liggen, dan mag je een bonuspuntenfiche op dit plekje leggen. Alle spelers hebben drie van dit soort fiches en het loont de moeite om die gespeeld te krijgen.

…en de waardering

Meadow ziet er, zoals gezegd, fantastisch uit. Iedere kaart is van een prachtige unieke illustratie voorzien, de één nog lieflijker dan de andere. Het natuur-thema komt vervolgens ook terug in de opbouw van de rijtjes: je hebt eerst een rups, die verandert in een vlinder, wordt opgegeten door een vogel, die gepakt wordt door een roofvogel. Maar er zitten ook een paar rare sprongen bij doordat er huisjes en hekjes zijn toegevoegd die je dus ook over eerder gebouwde kaarten heen bouwt. Hoe moet ik dat zien? Je bouwt een huis over een dier heen (dat beest loopt dan toch wel weg?) of je bouwt een boom over een vogel heen en dan is de vogel weg (ik denk dat de vogel gewoon in de boom gaat zitten).

Het zijn deze kaarten waardoor ik de thematische draad een beetje kwijt raak en het spel droog en abstract wordt. Je bent in dit spel namelijk uiteindelijk vooral bezig om kaarten met de juiste symbolen te verzamelen zodat je andere (steeds waardevollere) kaarten met andere symbolen kunt krijgen. Je focust tijdens het spelen van dit spel daarom vooral op de symbooltjes die in de bovenhoek op de kaarten staan. En dat vind ik jammer, juist omdat het spel er zo thematisch uitziet en ik me graag had willen onderdompelen in die prachtige wereld.

Maar als ik mijn hoop op een thematisch spel even los laat, dan blijft er gelukkig toch nog een echt goed spel over. Het is namelijk een interessante uitdaging om de juiste kaarten te kiezen en spelen om veel punten te halen door ze slim te combineren. Het spel speelt bovendien met alle spelersaantallen prima, maar is wel net wat leuker met drie of vier spelers dan met twee. Dit komt doordat er dan meer kaarten ververst worden en er dan meer te kiezen valt.

4 reacties

 1. Fijne tip Marco!
  Ik ben echt een enorme fan, omdat ik vooral de jacht op de dure beesten zo leuk vindt (terwijl dat soms eigenlijk helemaal niet rendabel is). Goed gedaan vind ik dat de punten iedere keer dicht bij elkaar liggen; heel slecht kun je het nooit doen als je maar voldoende spreidt (dus niet alleen wormen of alleen kevers, etc.) Het boekje met beschrijvingen van de dieren vind ik een enorme plus. Is hier in huis een grote hit.

 2. Voor twee spelers is er deze tip zodat er meer kaarten in de markt rouleren:

  Dit helpt echt wel om wat meer variatie te zien in de kaarten zonder dat het gameplay beïnvloedt.
  Ik kan me dan ook niet voorstellen dat we dit als 2-speler niet meer met deze variant zouden spelen. ( variant die we op bgg vonden. )
  Na ronde 1 discard je de bovenste rij en leg je nieuwe kaarten.
  Na ronde 2 de 2e bovenste rij.
  Na ronde 3 krijg je sowieso een refresh omdat het S-deck vervangen wordt door het N-deck.
  Na ronde 4 de 3e rij
  Na ronde 5 de onderste rij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *