Café

Geplaatst door

2-4 spelers
30-45 minuten
Auteur: Rôla & Costa
Uitgever: HOT Games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Of je nu een toetsenbordridder bent, een vergadertijger, of met je handen werkt, een werkzaam leven zonder koffie is voor velen nauwelijks voor te stellen. Misschien is het feit dat het zo vanzelfsprekend is, de reden dat er maar weinig spellen met koffie als thema gemaakt zijn. Waarschijnlijk zijn er om dezelfde reden weinig spellen over vergaderingen gemaakt, net zo’n onvermijdelijk en onmisbaar onderdeel van het leven.

In Café is veel koffie te vinden en die moet geleverd worden aan de eerste koffiehuizen en -bars in Portugal. Dat doe je door al puzzelend grote kaarten op elkaar te leggen. Iedereen begint met een eigen startkaart bestaande uit zes velden. Naast koffieplantages in verschillende kleuren bevat die ook een droogveld, een koffiemolen en een geurige kop koffie.

In acht rondes krijg je er telkens een nieuwe kaart bij, waarmee je deels eerder verkregen kaarten bedekt. Het aantal koffiekopjes in je speelveld bepaalt hoeveel acties je hebt. Die acties roepen bij mij herinneringen op aan het Grote D.E. Koffiespel: je kunt koffie oogsten, drogen, malen en vervolgens distribueren. Heb je een groep aangrenzende velden van dezelfde soort, dan mag je voor één actie alle velden gebruiken. Normaal kun je bijvoorbeeld voor een actie een enkel droogveld vullen met geoogste bonen. Heb je drie aangrenzende droogvelden, dan kun je voor slechts een actie drie verschillende soorten bonen te drogen leggen. Een groot verschil.

Uiteindelijk wil je de gemalen koffie aan de verschillende bars op de kaarten leveren. Iedere bar vraagt om een verschillende combinatie van melanges en levert punten op als alle gevraagde soorten geleverd zijn. Lever je meer dan nodig, dan gaat het restant van de koffie in je opslag. Ook dat levert nog wat punten op. Wie na de achtste ronde op deze manier de meeste punten heeft verzameld wint het spel.

…en de waardering

Café is een plezierig puzzelspelletje dat door het stapelen van kaarten wel wat aan Die Hängenden Gärten doet denken. Het puzzelen is hier alleen wel wat meer een uitdaging. Je wilt je schaarse acties zo efficiënt mogelijk besteden en dus zo groot mogelijke clusters van de dezelfde actievelden maken. Door de indeling van de kaarten lukt dat natuurlijk nooit helemaal zoals je wilt en is het passen en meten voor de beste indeling. Je moet wel opletten niet teveel op de actievelden te focussen. Om te winnen zul je toch ook af en toe een kaart met een café moeten pakken, want met alleen koffie in je pakhuis red je het niet.

Café is vooral geschikt voor mensen die graag een puzzeltje voor zichzelf oplossen. Afgezien van het beurtelings nemen van een nieuwe kaart is er weinig interactie. Het is daardoor ook erg geschikt om het met z’n tweeën te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *