Dominion: Hijs de Zeilen

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Donald Vaccarino
Uitgever: 999 games (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 5]

Het spel …

Uitbreidingen horen bij Spiel des Jahres-winnaars zoals vlooien bij honden: vroeg of laat krijgen ze die vanzelf. Het bijzondere van Dominion, de winnaar van 2009, is dat de eerste uitbreiding al verschenen was voordat het de prestigieuze prijs gewonnen had. Inmiddels is ook in Nederland de de tweede grote uitbreiding verschenen: Hijs de Zeilen.

Net als Intrige introduceert Hijs de Zeilen een nieuwe categorie kaarten. In Hijs de Zeilen zijn dat de duurzame kaarten, herkenbaar aan het oranje kader. Duurzame kaarten leg je pas af aan het einde van je volgende beurt. In die volgende beurt hebben ze daarmee nog een effect, zoals extra kaarten, acties of aankopen. Maar niet alleen duurzame kaarten zorgen voor blijvende effecten. Andere kaarten laten je geld of kaarten sparen, kaarten opzij zetten tot het einde van het spel of zelfs een straf leggen op het kopen van specifieke kaarten.

Dat alles maakt Hijs de Zeilen wat langer, bewerkelijker en dus complexer. Het is dan ook niet voor niets dat als een echte uitbreiding is uitgebracht en niet als zelfstandig speelbaar spel zoals Intrige. Je moet echt redelijk wat ervaring met Dominion hebben om Hijs de Zeilen soepel te spelen. Ondanks de afwezigheid van de geld- en puntenkaarten betaal je voor Hijs de Zeilen wel hetzelfde. Daar staat tegenover dat je nu twee setjes metalen munten krijgt en nog wat speciale bordjes die bij specifieke kaarten horen. Al met al geen slechte deal.

… en de waardering

Ik ben een groot Dominion-fan, dus een uitbreiding moet het wel erg bont maken wil ik deze maar matig waarderen. Bij Hijs de Zeilen is dat bepaald niet het geval. Doordat veel kaarten effecten hebben buiten je huidige beurt ben je veel meer in staat om controle uit te oefenen op wat je trekt. Daarmee wordt het eenvoudiger om combinaties tot stand te brengen: je hoeft de kaarten van een combinatie niet meer per se in dezelfde hand van vijf kaarten te trekken.

Natuurlijk kent ook Hijs de Zeilen zijn dominerende kaarten: de kaarten waar je òf flink mee gaat spelen, òf waar je een weerwoord tegen moet hebben. In deze set zijn dat de Ambassadeur en het Piratenschip. Spelers die de voordelen van deze kaarten het beste weten uit te buiten zullen het spel bijna altijd winnen. Dat maakt een pot met (een van) deze kaarten niet automatisch vervelend, maar je moet er wel alert op zijn. En zo erg als de Kapel zijn ze nog niet.

Maar het leukste is misschien nog wel dat je simpelweg 26 nieuwe actiekaarten tot je beschikking hebt. Met de twee mini-uitbreidingen erbij komt het totaal op 90, waar behoorlijk wat combinaties mee mogelijk zijn. Genoeg om de rest van je leven mee toe te kunnen, maar iedere Dominion-fan zal met toekomstige uitbreidingen natuurlijk alleen maar hetzelfde kunnen doen als met Hijs de Zeilen: kopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *