Cities

Geplaatst door

1-4 spelers
20 minuten
Auteur: Martyn F
Uitgever: Emma Games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3.5]

Het spel …

Spelers zijn puzzelaars. Niet voor niets vind je spellen en legpuzzels in veel winkels vlak bij elkaar. De meeste spellen zijn namelijk niet meer dan veredelde puzzels, waarin iedereen probeert de beste oplossing te vinden en zo te winnen. Maar waar veel spellen nog wel iets van een thema of interactie bieden om het puzzelaspect wat te verhullen, doen sommige spellen die moeite helemaal niet. Een klassieker is Take it Easy, waarin de spelers proberen zeshoekige tegels zo gunstig mogelijk aan elkaar te leggen. Cities is een nieuw spel in dit genre.

Iedere speler heeft een set van 24 verschillende tegels. Iedere set is hetzelfde, op de illustraties na. Door het aanleggen van deze tegels creëer je een stad, waarbij het de bedoeling is deze zo aantrekkelijk mogelijk voor toeristen te maken. Op de tegels staan vier verschillende zaken afgebeeld die toeristen zo waarderen: bezienswaardigheden, parken, water en terrassen.

Eén speler wordt spelleider. Deze schudt zijn tegels en verwijdert er ongezien acht. Dan trekt hij er drie en legt die zo neer dat ze elkaar alleen diagonaal raken. De andere spelers zoeken dezelfde tegels op in hun stapel en doen hetzelfde, al mag iedereen kiezen hoe hij zijn tegels aan elkaar legt.
Vervolgens trekt de spelleider één voor één zijn andere twaalf tegels. Bij iedere tegel noemt hij het nummer en zoekt iedereen dezelfde tegel uit. Alle speler beslissen zelf hoe ze de tegel in hun ‘stad’ aanleggen en plaatsen er eventueel een toerist op. Is iedereen klaar, dan wordt de volgende tegel getrokken.

Het spel eindigt als alle zestien tegels gelegd zijn in een raster van vier bij vier. De toeristen leveren nu op een Carcassonne-achtige wijze punten op: zo willen ze natuurlijk de bezienswaardigheden lekker bij elkaar, grote parken en terrassen met een weids uitzicht over het water of groen. De regels laten je kiezen uit drie varianten voor puntentelling. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Zoals gezegd, Cities is een echt puzzelspelletje. De doos bevat materiaal voor vier spelers, maar als je er meer koopt kun je het moeiteloos met meer spelen, tot tientallen spelers aan toe. Ook in je eentje is het goed te doen. Solitair puzzelen is natuurlijk iets dat je het best daadwerkelijk alleen doet, daar heb je geen spel voor nodig. Maar Cities komt met dat bezwaar weg, omdat het lekker kort en luchtig is. Je speelt het zo een paar keer achter elkaar, en dat komt dan weer wel doordat het een gezelschapspel is: een verlies nodigt direct uit tot revanche.

Cities biedt plezierig en onschuldig vermaak, dat door de verschillende varianten genoeg te bieden heeft voor enkele tientallen potjes speelplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *