Gespeeld in oktober

Geplaatst door

Oktober is de maand van Spiel. Dat heb ik dit jaar helaas moeten missen, al had Eugene op mijn verzoek toch wat nieuwe spellen voor me meegenomen. Waarvoor mijn dank natuurlijk bijzonder groot is. Maar het leukste nieuwe spel dat ik deze maand speelde debuteerde niet op Spiel of vlak daarvoor. Nee, het is een bewerking van een spel dat al 20 jaar oud is:

Space Hulk
Ik beschouw me nog steeds als een volbloed eurogamer, maar er zijn een paar speltypes uit het Amerikaanse genre waar ik wel van houd. Twee daarvan zijn eenvoudige tactische wargames (zoals BattleLore, Memoir ’44 en Heroscape) en dungeoncrawls (zoals HeroQuest). Space Hulk combineert deze twee, en dat was ook de reden van mijn aanschaf (al doet mijn portemonnee nog steeds zeer).
En ik ben niet teleurgesteld. Ondanks dat ik alleen nog maar het eerste scenario heb gespeeld, heb ik al genoeg van het spel gezien dat ik weet dat dit een blijvertje is. Zo hysterisch als sommigen op BGG over het spel zijn lijkt mij wat overdreven, maar een onderhoudend en bijzonder goed vormgegeven spel is het zeker. Tja, sommige mensen zullen problemen hebben met die vormgeving. Maar die zullen films als Alien(s) ook wel niks vinden. Barbaren.

Verder speelde ik in oktober aardig wat nieuwe spellen, waar verrassend veel leuke tussen zitten. Space Hulk had dus aardig wat concurrentie. In volgorde van leukheid:

Ra: the Dice game: Knizia is koning van de dobbelspellen en dat bewijst hij weer met de dobbelversie van Ra. Slechte worpen bestaan hier bijna niet, alleen betere. Maar of je beter dobbelt of niet hangt vooral af van waar je voor kiest. Dit is dus een stevig dobbelspel te noemen, pittiger nog dan Roll Through the Ages. Zo leuk als Ra is het niet, maar aan de andere kant: dat geldt slechts voor een handjevol spellen.

Konijnen Hokken: nog een leuk dobbelspelletje, maar nu met veel meer geluk en gokken. Juist het (durven) gokken geeft dit spel zijn charme. Spelers die teveel durven krijgen de deksel op de neus, spelers die niet durven zien tot hun verbijstering hun linkerbuurman profiteren.

Funkenschlag – Fabrikmanager: Tja. De rekenmeesters die geen genoeg kunnen krijgen van Hoogspanning komen hier stevig aan hun trekken. In Fabrikmanager moet je nog meer rekenen dan in Hoogspanning. Heb je daar geen zin, ben je er te lui voor of ben je er gewoon niet goed in: jammer, dan ga je dit spel verliezen. Niks aan te doen. Ik vond deze optimalisatiepuzzel nog wel leuk genoeg voor één potje en daarmee krijgt het nog een genadezesje. Maar ik denk dat volgende potjes me niet milder zullen stemmen. Droger dan de Atacama in de hoogzomer.

Monopoly Deal: af en toe is het wel eens verfrissend om een echt suf spel te spelen. Je waardeert de middelmatige spellen daarmee een stuk meer. Dit is zo’n spel. Een beetje kaartjes trekken en setjes spelen en dan ineens -hup- speelt je medespeler een pestkaart en mag je opnieuew beginnen. Dat was twintig jaar geleden misschien leuk, maar nu zeker niet meer.

Buiten mededinging want uitbreidingen:
Dominion: Seaside en Race for the Galaxy: Rebel vs. Imperium: twee uitbreidingen die een must zijn voor de liefhebbers van de respectievelijke basisspellen. RvI vind ik leuker dan de eerste uitbreiding, bij Seaside kan ik nog geen voorkeur aanwijzen. De Duration kaarten geven het spel een extra dimensie en meer manipulatiemogelijkheden. En hoed je voor het piratenschip. Dat kon wel eens de vervelendste kaart tot nu toe zijn (ja, inclusief de Saboteur).

Verder speelde ik 87 potjes van 27 verschillende spellen. Alles wat ik vaker dan 1x speelde:

15x Race for the Galaxy
14x Tai Pan
8x Dominion: Seaside, Konijnen Hokken
6x Dominion (inclusief Intrigue)
4x Palais Royal, Space Hulk
3x Jakkiebak Kippenkak, Halli Galli Junior
2x Finito, Keltis, Monopoly Deal, Roll Through the Ages

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *