Dominion: Welvaart

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers
30-4 minuten
Auteur: Donald Vaccarino
Uitgever: 999 games (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 4.8]

Het spel …

Welvaart is alweer de vierde uitbreiding van Dominion in twee jaar tijd. Niet zo vreemd, als je bedenkt hoe zo’n gigantisch succes het spel is. Zoals de titel al doet vermoeden is rijkdom het centrale thema van het spel.

En Welvaart laat het breed hangen. De meest opvallende kaarten uit Welvaart zijn namelijk geen koninkrijkskaarten, maar een nieuwe geldkaart en een nieuwe overwinningskaart: Platinum respectievelijk Colony. De eerste is 5 geld waard, de tweede 10 punten.

Natuurlijk hangt daar een fors prijskaartje aan, net als bij veel actiekaarten uit Welvaart. In deze uitbreiding zien de eerste actiekaarten van 7 en 8 geld het licht. En ze zijn het dubbel en dwars waard. Daarnaast bevat de uitbreiding maar liefst acht speciale geldkaarten, die bijna het karakter van actiekaarten hebben (maar natuurlijk geen actie kosten). Ten slotte zijn er nog de metalen puntenfiches die sommige kaarten je opleveren, maar die je deck niet vervuilen.

Kortom, Welvaart zit vol nieuwe dure en goede kaarten en de middelen om ze te kopen.

… en de waardering

Moest ik aan De Alchemisten even wennen, bij Dominion: Welvaart was het liefde op het eerste gezicht. En niet alleen bij mij, maar bij letterlijk alle mensen met wie ik het spel. De titel is goed gekozen, want bij deze uitbreiding zwem je voortdurend in het geld om al die leuke kaarten te kopen. Het enige waar je nog wel eens gebrek aan hebt zijn voldoende aanschafmogelijkheden om al het geld te besteden. Beurten met meer dan twintig geld te besteden zijn geen zeldzaamheid meer, evenmin als eindscores van (ver) boven de honderd punten. Dat geeft een goede gevoel. Het is nu eenmaal leuker winnen (of verliezen) met 120 punten dan met 4.

Nu zijn er vast geen spelers die het bij slechts één uitbreiding van Dominion laten, maar mocht je dat wel doen dan is het wat mij betreft duidelijk dat die uitbreiding Welvaart moet heten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *