Dominion: De Alchemisten

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers
30-60 minuten
Auteur: Donald Vaccarino
Uitgever: 999 Games (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Beide vorige Dominionsets hadden hun eigen extra idee: de keuzes in Intrige en de duurzame kaarten in Hijs de Zeilen. Die gaven het spel wat extra’s, maar geen van beide hadden ze zoveel impact op het spel als het nieuwe idee van De Alchemisten: toverdrank. Toverdrank is een nieuwe geldsoort, die vier geld kost. Toverdrank heb je nodig voor bijna alle actiekaarten in De Alchemisten. Die actiekaarten zijn daardoor automatisch een stuk duurder. Daar staat tegenover dat ze je deck veel brute kracht verschaffen: zo is de Alchemist een Laboratorium die de volgende beurt terug kan komen, kun je met de Golem actiekaarten spelen die je niet in je hand hebt en krijg je met Bezeten zelfs een extra beurt, die je uit mag voeren met de kaarten van je linkerbuurman. Dat kan je zomaar een gratis provincie opleveren.

Dit betekent wel dat je een potje Dominion echt op De Alchemisten moet inrichten. Met maar één kaart die toverdrank kost wordt het niet zo interessant, je hebt er minstens drie nodig.

… en de waardering

De Alchemisten is verreweg de meest bijzondere Dominion-uitbreiding. De toverdrank geeft een totaal andere dimensie aan het spel, waardoor je echt voor een keuze komt te staan: investeer ik in toverdrank om die mooie kaarten te kunnen kopen, of negeer ik het totaal? Een echte middenweg is er niet. Dat heeft als voordeel dat een potje veel meer variatie heeft. Het biedt spelers veel meer de mogelijkheid om verschillende strategieën te volgen, in plaats van dat iedereen maar weer die eeuwige Markten, Laboratoria en Piratenschepen koopt.

Helaas betaal je ook een grote prijs. Die heeft de naam ‘gedoe’. Het uitzoeken van de kaarten is nu een stuk lastiger, omdat je eerst het aantal kaarten uit De Alchemisten moet kiezen. Erger is de ernstig toegenomen speelduur, wat bij Dominion betekent: langer wachten. Kwam je voor deze uitbreiding al eindeloze beurten tegen als spelers maar actiekaarten bleven spelen, met De Alchemisten is dat bijna de standaard. Doordat De Alchemisten veel nadruk legt op actiekaarten, speelt iedereen er meer van en duren beurten automatisch langer. Leuk als je aan de beurt bent, een kwelling als dat niet zo is.

In het begin vond ik dat een grote afknapper, nu ben ik er meer aan gewend en ook gecharmeerd geraakt van het eigen karakter van De Alchemisten. Maar waar ik de eerdere uitbreidingen standaard in ieder potje gebruik, speel ik De Alchemisten met mate, vooral met meer dan twee spelers. Kortom, De Alchemisten is een boeiende set voor Dominion-fans, maar geen uitbreiding om altijd te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *