Race for the Galaxy: The Brink of War

Geplaatst door

UITBREIDING
2-6 spelers
15-60 minuten
Auteur: Tom Lehman
Uitgever: Rio Grande Games (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Al vroeg was bekend dat Race for the Galaxy drie uitbreidingen zou krijgen. Gaandeweg bleken die drie uitbreidingen een doorlopend verhaal te vertellen: dat van het toenemende conflict tussen het Imperium en de Rebellen. Zaten in het basisspel een handjevol rebellenwerelden en slechts twee Imperiumkaarten, gaandeweg werden het steeds meer. Met The Brink of War is het conflict stevig aan het escaleren en vliegen Rebel en Imperium je om de oren. Ja, er is zelfs een Imperium Planet Buster (in een licentievrije wereld zou het ding natuurlijk ‘Death Star’ geheten hebben).

Maar natuurlijk draaide geen van de uitbreidingen volledig om dit conflict. Ook de thema’s Terraforming, Alien en Uplift werden steeds meer uitgewerkt, zodat je daar ook strategieën omheen kon bouwen. Daarnaast introduceerde iedere uitbreiding een nieuw concept: The Gathering Storm had de doelen, Rebel vs. Imperium overnames en The Brink of War biedt prestige.

Prestige is het concept met verreweg de meeste impact. Sommige kaarten uit Rebel vs. Imperium leverden al een prestige op (het paarse rondje), alleen deed dat verder niets. In Brink of War doet bijna iedere kaart wel iets met prestige. In de basis is prestige een extra puntenbron. Wie het meeste prestige heeft, krijgt iedere beurt een bonuspunt. Maar je kunt het ook gebruiken om om te zetten in meer punten of kaarten, of om eenmaal per spel een extra bonus voor je fase te creëren. Ten slotte heeft het invloed op het speleinde: het spel eindigt ook zodra iemand minstens vijftien prestige heeft.

… en de waardering

The Brink of War is vooral méér. Meer kaarten, meer regels, meer opties, ja, misschien zelfs meer hoofdpijn. Dit is duidelijk de meest complexe uitbreiding van de drie. Basis Race is voor beginners al geen heel vriendelijk spel, iemand het proberen te leren met alle uitbreidingen is volstrekt onmogelijk. Ook ervaren spelers zullen even moeten wennen. Er gebeurt in iedere fase nu zoveel dankzij de speciale eigenschappen van alle kaarten dat je soms het overzicht verliest.

Maar belangrijker is dat The Brink of War ook meer speelplezier oplevert. Prestige is een boeiend spelidee, dat je op veel manieren kunt gebruiken. Het toont de kwaliteit van het ontwikkelproces van het spel dat de rol van prestige pas bij herhaald spelen duidelijk wordt en ook werkt. Hier is goed over nagedacht.

The Brink of War is door al die extra opties mijn favoriete uitbreiding van het spel. Een klein nadeel is wel dat het spel nu echt alleen geschikt is voor de echte fans. Maar voor die fans is duidelijk dat ze een grote vergissing begaan als ze ooit nog zonder Brink of War spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *