Jaipur

Geplaatst door

2 spelers
30 minuten
Auteur: Sébastien Pauchon
Uitgever: Gameworks (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 7 Gemiddelde: 4.3]

Het spel …

Alweer ruim 10 jaar geleden verscheen een inmiddels klassiek kaartspel voor 2: Lost Cities. Dit spel is blijvend razend populair en heeft zelfs al zijn weg gevonden naar digitale platformen, zoals Xbox en Facebook. De lat in dit genre, waar ook Jaipur zich bevindt, ligt dus hoog.

Net als in Lost Cities is in Jaipur het centrale spelidee het maken van setjes van dezelfde kleur. Er zijn kamelenkaarten en kaarten van zes verschillende handelsgoederen. De spelers beginnen met vijf kaarten en tussen hen in ligt de markt met vijf open kaarten. Tijdens je beurt moet je kaarten pakken of kaarten verkopen. Pak je kaarten, dan mag je of een kaart uit de markt nemen, of alle kamelen uit de markt, of meerdere kaarten uit de markt ruilen tegen je eigen kaarten. Bij het ruilen mag je handkaarten terugleggen of kamelen, die je op een aparte stapel voor je houdt.

Maar kaarten in je hand zijn pas echt waardevol als je goederen verkoopt: je legt dan een aantal kaarten van dezelfde soort af en pakt daarvoor evenveel puntenfiches van die kleur. Leg je minimaal drie kaarten af, dan krijg je nog een bonusfiche. Snel goederen verkopen is gunstig, want de eerste puntenfiches zijn waardevoller dan de latere.

Een ronde eindigt als de stapel met kaarten op is, of als er van drie goederen geen puntenfiches meer zijn. De speler met de meeste punten wint de ronde; wie twee ronden heeft gewonnen wint het spel.

… en de waardering

Jaipur is een lekker vlot en luchtig kaartspelletje voor twee, dat er bovendien schitterend uitziet. Ondanks de luchtigheid biedt het spel af en toe nog wel interessante keuzes. Je maakt regelmatig de afweging om snel te verkopen en zo de hoge puntenfiches veilig te stellen, of wat meer te sparen en zo meer bonuspunten te scoren. Daarbij is het goed om op te letten welke kaarten je medespeler pakt: neemt hij een kleur waar jij op aast, dan is het beter om snel te verkopen. Zo niet, dan kun je het je permitteren om nog even te sparen. Tenzij de ronde weer ten einde loopt natuurlijk. En hoeveel investeer je in kamelen?

Zulke afwegingen maken Jaipur een leuk spelletje. Desondanks blijft het in de eerste plaats een luchtig spelletje, waar de keuzes nooit echt zenuwslopend zijn. Hoe anders is dat bij Lost Cities, waar je risicomanagement van het betere soort moet gebruiken en je regelmatig je hersenen moet pijnigen welke kaart je nu weer moet spelen. Lost Cities blijft na honderd keer nog spannend, Jaipur heb ik na tien keer wel gezien. Geen klassieker in wording dus, maar voor de afwisseling voldoet het prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *