Dominion Verzamelbox (poging 4)

Geplaatst door

In Amerika is inmiddels de vijftiende uitbreiding voor Dominion verschenen. In Nederland staat de teller op veertien (al zal die vijftiende vast ook hier nog wel uitkomen). Daarnaast zijn er nog een paar update packs en promo-kaarten uitgebracht in het Engels. En dat alles bij elkaar levert een opberguitdaging op waar zelfs Marie Kondo u tegen zegt. Er is nooit een officiële opbergmethode of verzamelbox uitgebracht, dus iedere fan maakt er het beste van. Ik dus ook. Ik ben ooit begonnen met een klein kratje waar ik elke set kaarten in een ziplockje in deed (zie hier), maar die doos werd al snel te klein. En dus moest ik op zoek naar iets anders. Ik kwam uit bij een handige plastic doos van de Hema (zie hier) waar alles heel fijn en netjes inpaste. Maar ik had buiten de creativiteit van Donald X. Vaccarino gerekend, waardoor er met een zekere regelmaat uitbreidingen bleven verschenen waardoor deze enorme box dus op een gegeven moment te klein werd. En dus voegde ik aparte doosjes en bakjes toe om het extra materiaal in te bewaren (zie hier). Maar ook deze noodoplossing had zijn grenzen en die grenzen waren bereikt met de dertiende uitbreiding. Meer ging er niet in. En dus was de vraag hoe nou verder.

Etiket van mijn Dominion-box

Ik ben heel tevreden over mijn Hema-box en dus wilde ik het liefst nog exact zo’n box er bij. Er was alleen een klein probleempje: de Hema verkoopt dit model niet meer. Maar toen ik de box eens goed bekeek, zag ik dat er het merk Smartstore op stond. Dit bleek een Zweedse fabrikant van handige plastic opbergdozen te zijn. En met een beetje zoekwerk, vond ik online een box van hetzelfde formaat met dezelfde indeling (SmartStore Deco 15 Gereedschap Opbergbox). Ik heb hem meteen besteld.

En natuurlijk heb ik hem ook meteen in gebruik genomen. In de rest van dit blogje zal ik je de foto’s laten zien van hoe ik nu al mijn Dominion spullen heb opgeruimd.

Dit zijn de oude en nieuwe box naast elkaar. Ik bewaar alle metalen muntjes en fiches in een apart bakje. Ze zouden wel in de boxen passen, maar ze zijn zo zwaar dat ik ze liever apart houd. De losse dobbelsteen gebruiken we om te bepalen wie er mag beginnen.
Bovenin beide boxen zit een losse tray met twee grote vakken waar perfect de koninkrijkskaarten in passen. Ze staan bij mij op alfabetische volgorde en voor iedere uitbreiding heb ik een andere kleur tab gebruikt.
In de onderste laag van elke doos staan drie losse langwerpige bakjes en in één daarvan zaten weer drie kleinere bakjes. Ik had nog één bak nodig voor de koninkrijkskaarten die niet in de bovenste trays pasten. Verder heb ik een aparte bak voor de keuzekaarten en alle overige kaarten (zoals geld, punten, ruïnes, boons, etc.). In deze laag passen ook nog met gemak alle bordjes, kartonnen fiches en houten blokjes. En dan blijft zelfs nog één bakje helemaal leeg (ik ga er van uit dat Donald X. Vaccarino dat ter zijner tijd wel gaat opvullen)

De spelregels liggen helemaal onder in de boxen. Daar heb ik geen foto van gemaakt.

En dit zijn dan alle kaarten bij elkaar op de foto.
De tapjes heb ik gemaakt van gekleurd papier die ik met een papiersnijder op maat heb gesneden (knippen kan natuurlijk ook, maar dan ben je wel even bezig). Op de kaarten staat de naam en de kostprijs van de kaart.

Zoals gezegd staan mijn kaarten op alfabetische volgorde. Vroeger stonden de kaarten juist op uitbreiding gesorteerd. Maar dat werkte niet handig. Ik speel namelijk het liefst alle Dominion-sets door elkaar heen. Ik vergeet alleen telkens welke kleur nou bij welke uitbreiding hoort en dus was ik heel lang aan het zoeken naar die ene kaart. Het is veel makkelijker om een kaart terug te vinden als ze op alfabetische volgorde staan. En al die gekleurde tabjes die kris kras door elkaar heen staan zien er ook nog eens heel vrolijk uit.

Er zijn zo veel uitbreidingen uit dat ik soms even niet meer weet hoe een bepaalde kaart nou ook al weer werkt of hoe twee kaarten uit verschillende sets samen werken. Ik heb een handige website (Dominion Strategy Wiki) ontdekt waar je dat makkelijk op kan zoeken. Je moet dan wel de Engelse naam weten van je kaart. De website ziet er een beetje ouderwets uit, maar hij werkt prima.

4 reacties

 1. Bedankt voor de tip!

  Ik heb de doos ook besteld. Dat was een gokje, omdat ik mijn Dominion kaarten in sleeves speel waardoor de kaarten iets hoger zijn (en liggend dus iets breder).

  In de bovenste tray (die met handvat) passen de kaarten in hoesjes prima liggend.
  In de drie bakken op de onderste laag kan ik ze echter niet in de lengte kwijt (zoals bij Dagmar). Echter, ik kan wel twee rijtjes maken in de breedte, dat werkt ook prima.
  Met sleeves kan ik Dominion + 4 a 5 uitbreidingen kwijt in 1 doos. Hangt af van hoe dik je sleeves zijn.

  Al met al heel tevreden!

  Nog een tip voor Dominion-opbergdoos-beginners: al zoekende naar een manier om mooie “tabjes” te printen vond ik het volgende project: https://github.com/sumpfork/dominiontabs
  Dit is een script – met zeer veel opties – om zulke tabjes te printen. Nederlands is ondersteund, evenals regels + errata per kaart op het tabje te zetten.
  Er hebben zelfs 43 mensen bijgedragen aan de ontwikkeling ervan – we are not alone 😉

  1. Dank voor het delen van je ervaringen met gesleefde kaarten. Daar heb ik inderdaad geen ervaring mee. En fijn dat de box ook voor jou werkt.

 2. Respect.

  Ikzelf heb (gelukkig) beperkte ruimte in huis: dus ik ben heel selectief in welke spellen ik aankoop, en nog veel selectiever in uitbreidingen, van die laatste heb ik er dan ook weinig.
  Een uitbreiding moet voor mij:
  – een fout van het basisspel fixen (bv. 7 Wonders Duel: zonder Pantheon-uitbreiding is militaire of wetenschappelijke overwinning zéér onwaarschijnlijk)
  – en/of broodnodige variatie brengen (bv. de Hellas/Elysium-speelborden van Terraforming Mars)…. en zo had ik ook heel graag de uitbreiding van Riftforce gehad, maar White Goblin brengt die jammer genoeg niet uit…
  – en/of het basisspel substantieel verbeteren (bv. Orléans Handel en Intrige)

  – en de uitbreiding moet effectief altijd of ten minste heel vaak mee gespeeld worden.

  Liever dan een uitbreiding koop ik gewoon een totaal nieuw spel.

  Van Dominion hebben wij enkel de nederlandstalige Seaside (onlangs nog tevergeefs bij 999-Games gepolst of zij de upgrade-pack voor “Seaside 2nd edition” zouden vertalen, want daar was ik ook in geïnteresseerd geweest). Die ene uitbreiding betekent wel nog steeds dat 42 van de 52 types koninkrijkkaarten niet gebruikt worden, dat vind ik persoonlijk al bijna té veel variatie en vind ik dus zonde van al dat ongebruikte spelmateriaal. Maar da’s persoonlijke voorkeur. Een extra factor om het uitbreiden tot Seaside te beperken is dat ik Dominion slechts (in de woorden van Bastiaan Nox) een OK spelletje vind, sorry 😉

  1. Van zo veel zelfbeheersing word ik een klein beetje jaloers.

   En je hebt helemaal gelijk dat het niet nodig is om heel veel Dominion-uitbreidingen te hebben om heel veel variatie te hebben. Voor mij zit de lol in Dominion spelen dat je iedere keer een andere combinatie aan koninkrijkskaarten hebt en dat je dan moet kiezen welke je gaat gebruiken en hoe je ze combineert. Dat levert iedere keer weer een nieuw puzzeltje op en het geeft me een kick als mijn idee in de praktijk werkt. Toen Dominion net uit was heb ik de basisset grijsgespeeld en daardoor werd het puzzeltje minder interessant. Ook Seaside en Intrigue heb ik zo veel gedaan dat ze minder uitdagend werden (ondanks dat je telkens een andere combinatie hebt). Twee uitbreidingen waren voor mij dus te weinig, maar helemaal mee eens dat je er ook geen vijftien nodig hebt om voldoende variatie te hebben. Maar dat neemt niet weg dat ik blij ben dat ik ze heb en het voor mij als een soort schatkist voelt waar het iedere keer weer een verrassing is wat er nu weer uit komt.

   Bij Dominion heb ik daardoor nog steeds last van completitus. Gelukkig heb ik dat bij andere spellen veel minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *