Pandemie

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Matt Leacock
Uitgever: Z-Man Games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 45 Gemiddelde: 3.9]

Het spel …

De wereld is in rep en roer want er zijn vier dodelijke virussen uitgebroken. De virussen verspreiden zich in rap tempo over de hele wereld en niets lijkt de virussen te kunnen stoppen. De regeringsleiders wijzen een groepje van topwetenschappers van verschillende disciplines aan om de mensheid van de ondergang te redden. Eén van de wetenschappers ben jij!

Pandemie is een coöperatief spel. Alle spelers krijgen een rol toegewezen (arts, wetenschapper, onderzoeker, etc.) en samen moeten jullie een geneesmiddel zien te vinden om de virussen te stoppen. Iedere rol heeft een speciale eigenschap die het jullie makkelijker kan maken.

Iedere beurt heeft elke speler vier acties tot zijn beschikking. Met deze acties kan je van de ene plaats naar de andere reizen, mensen genezen, een onderzoeksstation bouwen, elkaar helpen en een geneesmiddel uitvinden. Na iedere spelersbeurt verspreid het virus zich verder en een paar keer in het spel is er zelfs een zware uitbraak van het virus op een nieuwe locatie.

De manier waarop de virussen worden gestuurd zit heel slim in elkaar. Van een trekstapel worden aan het eind van iedere spelersbeurt een aantal kaarten getrokken. In deze plaatsen komt er een virusblokje bij. Als er een uitbraak is, wordt er echter een kaart onder van de stapel getrokken en komen er in deze plaats drie virusblokjes bij. Vervolgens wordt deze kaart samen met de trekstapel geschud en weer boven op de trekstapel gelegd. Op deze manier komen plaatsen die eerder aan de beurt zijn geweest steeds weer terug. Op het moment dat in een plaats een vierde virusblokje zou moeten worden geplaatst, veroorzaakt dit een kettingreactie waardoor het virus overslaat naar alle aangrenzende steden. Hierdoor kunnen weer nieuwe kettingreacties ontstaan en voor je het weet heb je het spel verloren.

Iedere beurt mogen de speler na hun vier acties twee nieuwe hulpkaarten trekken. Op deze kaarten staan de verschillende plaatsen op het bord. Als je vijf kaarten van één kleur hebt mag je in een onderzoeksstation het geneesmiddel voor het betreffende virus uitvinden. De kaarten kan je echter ook gebruiken om te reizen of een onderzoeksstation op te richten. Doordat je maximaal 7 kaarten op handen mag hebben moet je soms lastige keuzes maken en kaarten uitgeven of afleggen.

Als het de spelers lukt om voor de wereld vergaan is (en dit kan op meerdere manieren) voor elk van de virussen een geneesmiddel uit te vinden, dan hebben alle spelers samen gewonnen.

… en de waardering

Pandemie is mij ontzettend goed bevallen. Het thema past uitstekend bij een coöperatief spel en je hebt dan ook echt het gevoel dat je samen bezig bent om de wereld te redden. Het spel is niet heel ingewikkeld waardoor snel duidelijk is hoe het spel werkt en iedereen dus mee kan denken over manieren om het virus de baas te worden. Bij coöperatieve spellen loop je nog al eens het risico dat de meest ervaren speler iedereen gaat vertellen wat ze moeten doen (zeker als het een complex spel is dat nog niet iedereen begrijpt). Bij Pandemie hoef je hier niet bang voor te zijn, meer ervaren spelers zullen aan het begin van een spelletje wellicht iets te prominent aanwezig zijn, maar al gauw kan iedereen een rol van betekenis spelen. Dat de regels toegankelijk zijn wil echter absoluut niet zeggen dat het makkelijk is om te winnen. Het kan soms razend snel mis gaan en het is dus echt zaak om de verschillende opties goed af te wegen (better safe than sorry). Het spel speelt ook prima met 2 spelers. Na ieder potje wil ik meteen nog wel een keer en ik ben nog lang niet uitgekeken op dit spel. En dus krijgt Pandemie van mij de hoogste waardering. Dit spel is een absolute aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *