Rupsje Nooitgenoeg – het spel

Geplaatst door

2-4 spelers
15 minuten
Uitgever: University Games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De klassieker Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle is nog steeds onveranderd populair bij ouders en hun (jonge) kinderen. Het is dan ook niet zo’n verrassing dat er inmiddels allerlei spin-off producten zijn verschenen. Een daarvan is het bordspel.

Rupsje Nooitgenoeg is een soort ganzebord dat zo’n beetje de lijn van het verhaal volgt: aan het begin kruipen de rupsen van de speler uit hun eitje, vervolgens eten ze van alles en aan het einde ontpoppen ze zich tot vlinder.

De rupsen van de spelers verplaatsen zich over het bord door aan een draaischijf te draaien. Daar staat vier keer de zon op, en een keer de maan. Draai je een zon, dan mag je zoveel stapjes lopen als het aangegeven getal. Draai je de maan, dan moet je gaan slapen en een beurt overslaan.

De route wordt onderbroken door een aantal vakjes waar iedereen moet stoppen. Bij sommige mag je de volgende beurt doorlopen als je een zon draait (of juist de maan), maar op drie plekken moet je gaan eten. Met de draaischijf kijk je nu hoeveel van de afgebeelde lekkernijen je mag eten. Heb je ze allemaal, dan mag je de reis vervolgen. Net als in het boek eet je eerst verschillende vruchten, daarna allerlei lekkers en ten slotte en gezond groen blad.

Wie uiteindelijk als eerste op het laatste vakje landt en zich daarmee ontpopt tot vlinder wint het spel.

… en de waardering

Rupsje Nooitgenoeg is een eenvoudig spel zonder enige beslissing, wat precies de bedoeling is voor zo’n jonge doelgroep. In tegenstelling tot ganzebord is het vrij nivellerend. Door alle verplichte tussenstops hebben achterblijvers alle kans om bij te blijven, zodat iedereen tot het eind een kans maakt. Hier geen put waar je de rest van het spel in blijft zitten.

Voor ouders is het een zekere opgave om dit spel te spelen (daarbij wreekt het gebrek aan beslissingen zich) en ik kan genoeg leukere kinderspellen bedenken. Maar alle jonge kinderen met wie ik het tot nu toe gespeeld heb vinden het een leuk spel. En daar gaat het uiteindelijk toch om?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *