District Noir

Geplaatst door

2 spelers (vanaf 10 jaar)
10-15 minuten
Auteur: Nao Shimamura en Nobutake Dogen
Uitgever: 999 games (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 3.2]

Het spel…

District Noir is een nieuw tweepersoonsspelletje van 999 games. De spelers gaan in dit spel de strijd met elkaar aan om de macht over District Noir. Want iedereen weet dat wie de baas is over dit deel van de stad, de hele stad controleert.

District Noir is een kaartspel waarin de spelers proberen zo veel mogelijk punten te scoren. Er zijn drie bronnen van punten. Allereerst scoor je punten door de meerderheid van bepaalde groepen kaarten te hebben. Wie de meeste kaarten van de waarde zeven heeft, scoort bijvoorbeeld zeven punten. Maar daarnaast kan je ook punten scoren door sets van de vier soorten kaarten te verzamelen. Elke set levert 5 punten op. En sommige kaarten zijn gewoon van zichzelf punten of minpunten waard.

Maar hoe kom je dan aan die kaarten? Dat gaat zo. Aan het begin van het spel worden er twee kaarten open op tafel gelegd. Beide spelers trekken vervolgens vijf kaarten. En daarna kan de strijd beginnen. In je beurt mag je of één van je handkaarten aanleggen of de vijf laatste kaarten van het rijtje pakken (of wat er ligt als je toeslaat voor er vijf kaarten liggen). Op deze manier speel je vier rondes en wie dan de meeste punten heeft, wint het spel. Maar dan moet je wel het eind van het spel halen. Er is namelijk een manier waarop de strijd al eerder beslist wordt. Tussen de kaarten zitten namelijk drie zogenaamde stadskaarten. Als het je lukt om deze alle drie te verzamelen, dan heb je onmiddellijk gewonnen.

…en de waardering

District Noir is me goed bevallen. Het spel duurt maar een klein kwartiertje, maar in dat kwartiertje mag je veel interessante keuzes maken. Het doet me erg aan spellen als Hanamikoji en Tides of Madness denken.

De pit komt in dit spel uit de combinatie van kaarten die je wilt hebben, kaarten die je niet wilt hebben en kaarten waarvan je niet wilt dat de ander ze krijgt. Je weet welke kaarten je zelf hebt en probeert het aanbod op tafel zo te sturen dat de andere speler niet krijgt wat die nodig heeft en jij wel. Daar komt een portie bluf bij kijken doordat je de ander op het verkeerde been probeert te zetten over welke kaarten je nog gaat spelen. Maar dat doet de ander natuurlijk net zo hard terug. Je moet dus proberen in te schatten op welk moment er de beste kaarten liggen die je die ronde kan scoren. En soms kan dat zelfs al zijn als er nog geen vijf kaarten liggen. Liever drie goede kaarten, dan vijf kaarten waar een portie negativiteit tussen zit. Maar ja, dan geef je de ander wel de kans om heel rustig zijn kans af te wachten en is het voor jou de uitdaging om jouw kaarten zo te spelen dat de schade beperkt wordt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *