Pick a Pen Crypten

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
20- 30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 2.5]

Het spel…

Pick a Pen Crypten is het derde deel dat ik speelde van de nieuwe Pick a Pen serie die 999 Games deze zomer uitbracht. Ook dit is weer een roll & write spel waarin de dobbelstenen vervangen zijn door potloden. Op de zijkanten van de potloden staan de symbolen die aangeven wat er gedaan moet worden. In Pick a Pen Tuinen werd hiermee aangegeven hoeveel vakjes ingekleurd mochten worden, in Pick a Pen Riffen hoe lang een streep mocht worden en of deze bochten mocht maken. In Pick a Pen Crypten staat weer wat anders op de zijkanten van de potloden, namelijk geheimzinnige symbolen.

In deze variant moet je namelijk de geheime code van een Egyptische crypte ontcijferen om zo toegang te krijgen tot de schatten die daar verstopt zijn. De ingang van de crypte staat afgebeeld op een briefje en het is aan de spelers om de symbolen op deze crypte de juiste kleur te geven.

De startspeler gooit aan het begin van het spel met de vijf potloden en kiest er vervolgens één uit. Hij kleurt vervolgens op zijn briefje het symbool dat op de zijkant van dit potlood staat met dit potlood in. Vervolgens kiest de volgende speler een potlood en kleurt ook het gegooide symbool in. Dit gaat net zo lang door tot alle vijf de potloden gebruikt zijn. De speler die dan aan de beurt is, laat de potloden weer rollen, kiest er eentje, etc.

De symbolen op het briefje worden van links naar rechts ingekleurd. Sommige van de symbolen hebben een dikke rand. Als je zo’n symbool in de kleur van de rand inkleurt, dan mag je met hetzelfde potlood nog een symbool naar keuze inkleuren (dus ook in een andere vorm). Als je op een gegeven moment een rij helemaal vol hebt, dan mag je als je een potlood met dat symbool kiest, een symbool op een andere rij inkleuren.

Je probeert de symbolen zo in te kleuren dat er twee (of in latere varianten drie) vakjes van dezelfde kleur direct naast elkaar staan in de rijen en kolommen. Als dit lukt, dan scoor je namelijk punten. Je kan daarnaast ook punten scoren als in een rij of kolom alle vijf de kleuren voorkomen. En de laatste manier om (bonus)punten te scoren is door met elk van je rijen of met elk van je kolommen punten te scoren.

Zodra een speler zijn hele briefje volgekleurd heeft, is het spel onmiddellijk afgelopen. De speler die dan de meeste punten heeft, wint het spel. Net als bij de andere twee Pick a Pen spellen, zitten er op het blok van Pick a Pen Crypten ook drie verschillende varianten. Bij variant twee en drie wordt het veld groter en komen er een paar regels bij. Deze varianten duren dus net wat langer dan de eerste variant.

…en de waardering

Ik vind Pick a Pen Crypten het zwakste spel van de drie. En dat komt doordat de geluksfactor veel groter is. En dat komt doordat je in deze variant verplicht van links naar rechts de vakjes moet vullen én niet mag passen (wat in de andere varianten wel mag). Daardoor komt het regelmatig voor dat eigenlijk geen van de potloden in je plan past en je dus gedwongen wordt om een vakje in te kleuren op een manier waar je niets aan hebt. Natuurlijk zit het soms ook mee en kan je wel iets kiezen waar je wat aan hebt. Maar in hoeverre is het echt een keus als het zo logisch is om het potlood te pakken waar je punten mee scoort? Alleen als meerdere potloden goed in je plan pakken, valt er echt iets te kiezen. Verder kan je natuurlijk een beetje rekening houden met wat de andere spelers nodig hebben door, als je zelf niets nuttigs kan doen, in ieder geval nog een potlood te pakken wat een ander nodig heeft. Maar ook dat is zo logisch om te doen, dat het nauwelijks als een keus voelt. Door deze elementen komt het te vaak voor dat het spel zichzelf speelt doordat je vanzelfsprekend doet wat logisch is. En dat levert mij weinig voldoening op. Pas als er een aantal rijen vol zijn en je dus meer vrijheid krijgt om vakjes in te kleuren, komt het spel voor mij een beetje tot leven. Maar dan is het eigenlijk ook al zo’n beetje afgelopen.

En dan zit er ook nog een storende onduidelijkheid in het spel. In de tweede en derde variant komt er onder andere een rij met potlood-symbolen bij op je briefje. In plaats van het gerolde symbool mag je dan ook altijd een potlood symbool inkleuren. Maar er staat niet bij wat er gebeurt als je de potlood-rij vol is. Als je de regels volgt, dan zou dat betekenen dat je dan een willekeurig ander symbool in die kleur mag inkleuren. Maar omdat je altijd al de potlood-rij mag kiezen, zou dat betekenen dat zodra de potlood-rij vol hebt, je je niets meer van de symbolen hoeft aan te trekken. Dat lijkt me toch niet helemaal de bedoeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *