Pick a Pen Tuinen

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
20- 30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.3]

Het spel…

Deze zomer brengt 999 Games een serie van drie spellen uit van de hand van spellen-grootheid Reiner Knizia. Het zijn drie roll & write spellen. Maar in plaats van met dobbelstenen, wordt er in deze spellen met potloden gegooid. Dat vind ik persoonlijk nogal tricky klinken, maar het zijn gelukkig geen gewone potloden. De potloden zijn namelijk speciale potloden die tegen dit gooi- en smijtwerk bestand zouden moeten zijn.

In Pick a Pen Tuinen gaan de spelers tuinen met vrolijke kleuren vullen. Iedereen begint met hetzelfde briefje waarop de contouren van de tuinen en de bloembedden zijn aangegeven. Het doel is natuurlijk om de tuinen op bepaalde manieren in te kleuren en daar punten mee te scoren.

De startspeler begint het spel door de potloden uit zijn hand te laten rollen. Er zijn vijf potloden (in de kleuren blauw, paars, rood, groen en oranje). De potloden zijn vijfzijdig en elke zijkant is genummerd waardoor de potloden de rol van een dobbelsteen aannemen. De startspeler kiest vervolgens één van de potloden uit en kleurt net zo veel vakjes op zijn briefje als het gerolde nummer van het betreffende potlood.

De vakjes die je inkleurt moeten netjes aangrenzend zijn, maar het maakt niet uit als ze over verschillende bloembedden (de gebieden tussen de donkere lijntjes) heen gaan. De spelers kiezen vervolgens met de klok mee ook een potlood en kleuren eveneens vakjes in. In volgende beurten moet je aangrenzend kleuren aan eerder gekleurde vakjes (je mag niet in een nieuwe hoek beginnen, maar wel naast een andere kleur). En dit gaat net zo lang door tot alle vijf potloden zijn gebruikt. De speler die daarna aan de beurt is, mag de vijf potloden opnieuw rollen en er één van kiezen, etc.

Het kan in de loop van het spel voorkomen dat je geen van de gerolde potloden wilt gebruiken. In dat geval kies je toch een potlood, maar kleur je geen velden in op je briefje, maar vink je in plaats daarvan een vakje met het potloodsymbool aan. Dit levert je aan het eind van het spel minpunten op.

Maar er zijn natuurlijk niet alleen minpunten te scoren, maar ook pluspunten. Je kan punten scoren door een bloembed met één kleur te vullen. Onder aan het briefje staat een score-gebied waarop je bij kan houden hoeveel bloembedden  je in elke kleur hebt gevuld en hoe meer je er hebt, hoe meer punten ze opleveren. Je kan daarnaast ook punten scoren door multicolor bloembedden te maken waarin elk van de vijf kleuren voorkomt (dit kan logischerwijs alleen in de grote bloembedden). Aan het eind van het spel krijg je bonuspunten voor ieder compleet setje aan bloembedden of als je 5 multicolor bloembedden hebt gemaakt. En ten slotte zijn er nog punten te scoren voor de speler die als eerste de hele buitenrand heeft gevuld, de speler die als eerst zijn hele briefje vol heeft en de speler die het grootste aaneengesloten gebied in één kleur heeft gemaakt.

Het spel is afgelopen als een speler alle vakjes van zijn tuin heeft ingekleurd of als een speler al zijn potloodvakjes heeft gebruikt. Wie dan de meeste punten heeft, wint het spel.

Op het blok met briefjes zitten drie varianten. Bij  variant twee en drie komen er een paar regels bij en wordt de tuin die je moet kleuren groter. Deze potjes duren dus iets langer dan die van de eerste variant.

…en de waardering

Het is weer eens iets anders om potloden in plaats van dobbelstenen te laten rollen. Het voelt heel tegen-intuïtief om dit te doen omdat je ergens toch bang bent dat de stiften in de potloden gaan breken. Wie heeft er immers geen herinneringen aan dozen met kleurpotloden die je kon blijven slijpen omdat de punt telkens afbrak omdat de doos ooit een keer gevallen was. Maar ik moet toegeven, bij deze speciale potloden lijkt er niets aan de hand te zijn en zijn er nog geen punten afgebroken.

Afgezien van het gebruik van potloden in plaats van dobbelstenen is Pick a Pen een redelijk standaard roll & write spelletje. Pick a Pen Tuinen speelt vlot weg. Je kan eigenlijk altijd wel wat leuks, pas aan het eind van het spel begint het soms wat te knellen en moeten de lastiger keuzes gemaakt worden. Zo’n vriendelijk en kleurrijk spelletje is heel geschikt voor families met kinderen in de basisschoolleeftijd, maar is het wat aan de lichte kant voor verwende veelspelers. Die hebben liever wat meer venijn in hun spel.

In het genre van de invulspelletjes is Pick a Pen Tuinen zonder twijfel een van de meest kleurrijke. Daar zit ook de grote aantrekkingskracht in. Of je nu wint of verliest, aan het eind houd je een vrolijke kleurplaat over. Pick a Pen is dan misschien gezellig, maar niet helemaal gespeend van uitdagingen. Voor het scoren van de aantrekkelijke bonussen moet je je inkleuracties goed plannen. Met een beetje in het wilde weg inkleuren zet je jezelf snel genoeg klem.

Met het efficiënt invullen van gekleurde vakken en het scoren van bonussen doet Pick a Pen Tuinen wel wat denken aan Keer op Keer. Ik vind Pick a Pen Tuinen dan toch de leukere van de twee. Door de drie verschillende tuinen, elk met hun eigen karakter, heeft het spel net wat meer variatie en blijft het leuk. Het maakt me benieuwd naar Riffen en Crypten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *