Triggs

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
15 minuten
Auteur: Karin Hetling
Uitgever: White Goblin Games (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Een echte spellengek neemt op vakantie natuurlijk altijd een keur aan spelletjes mee. Maar de kofferruimte is beperkt en een vakantie hoort ook ontspannen te zijn. Niet ieder spel is daarom geschikt. Dus geen Terraforming Mars of Gaia Project, maar wel eenvoudige spelletjes in compacte doosjes. Triggs voldoet aan die criteria.

In Triggs vind je populaire spelideeën terug. Net als in bijvoorbeeld Qwixx en Keer op Keer is het doel om als eerste de vakjes op je scorevelletje af te vinken. Daarop staan twaalf rijen, met per getal een aantal aan de kruisen vakjes. Bij de 1 en 2 hoef je maar twee vakjes te doen, bij de 11 en 12 vijf stuks.

Hier gebruik je alleen geen dobbelstenen om de gewenste kruisjes te kunnen zetten, maar kaarten. Daarin doet het spel ergens wel een beetje aan oude favorieten als Skip-Bo en Rummikub denken. Je kunt een losse kaart gebruiken om een vakje af te strepen, of twee kaarten waarvan de som gelijk is aan het gewenste getal. Speel je bijvoorbeeld een 5, twee keer de 6, een 7 en een 12, dan kun je drie kruisjes zetten bij de 12.

De regels bieden de mogelijkheid voor handige trucjes. Normaal mag je in een beurt in plaats van vakjes aankruisen ook twee kaarten trekken. Maar als je erin slaag je hand leeg te spelen, mag je direct vijf kaarten trekken. En als je het laatste vakje van een getal invult, mag je als bonus een vakje naar keuze extra doen.

Het spel eindigt direct als een speler alle vakjes heeft aangekruist, waarna diegene zich de winnaar mag noemen.

…en de waardering

Triggs is het ultieme vakantiespelletje: simpel, kort en overal te spelen. Zelfs met een lichte zonnesteek of een paar consumpties teveel op kun je concentratie nog wel opbrengen. Dat betekent niet direct dat het helemaal hersenloos is. Met slim plannen zorg je ervoor dat je bij zoveel mogelijk getallen het laatste vakje vrijlaat, om dan het spel met een lange keten aan bonussen ineens te beëindigen. Dat kost wat geluk en voorbereiding, maar is erg bevredigend als het lukt. De kans bestaat dat je na een vakantie vol Triggs en trucs wel toe bent aan een andere spelletje, maar dat is een zorg voor de volgende vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *