Second Chance

Geplaatst door

1-6 spelers (vanaf 8 jaar)
15 minuten
Auteur: Uwe Rosenberg
Uitgever: White Goblin Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Het populaire tweepersoonsspelletje Patchwork heeft al verschillende nakomelingen opgeleverd, waaronder een  flip & write versie, Patchwork Doodle genaamd. Maar daar hield de inspiratie niet op. Second Chance is namelijk eigenlijk de tweede flip & write versie van Patchwork, maar dan zonder het kneuterige handwerkthema.

Second Chance is een puzzelspelletje waarin je een vierkant raster zo netjes mogelijk moet vullen met tetris-stukjes. Aan het begin van het spel krijgt iedereen een kaartje met een eigen extra groot tetris stuk dat je als beginnetje op je briefje moet tekenen.

Daarna worden er iedere ronde twee kaarten met nieuwe tetris-stukjes omgedraaid en moet je één daarvan op je briefje tekenen. Je probeert daarbij de stukjes allemaal netjes in elkaar te passen zodat er geen gaten overblijven.

Maar er komt onvermijdelijk het moment dat je briefje vol begint te raken en dat er twee kaarten met stukjes worden opengedraaid die niet meer passen. En dat is het moment dat deze speler de tweede kans krijgt waar de titel van dit spel naar verwijst. Je draait dan één extra kaartje van de stapel open in de hoop dat dat stukje wel past. Als dat het geval is dan haal je opgelucht adem en speel je gewoon verder.

Maar als dat derde stukje niet past dan ben je af. De eerste speler die af is zet een 1 op zijn briefje. Dit nummer geeft de doorslag in het geval van een gelijk spel.

Het spel is afgelopen als alle spelers zijn uitgevallen, de stapel kaarten op is of als ten minste één iemand zijn hele briefje volgetekend heeft. De speler die dan de minste lege vakjes heeft, wint het spel.

…en de waardering

Second Chance is wat mij betreft de leukere van de twee Patchwork Flip & Writes. De regels zijn lekker simpel en de manier waarop de winnaar bepaald wordt is heel intuïtief. Het spel speelt daardoor heerlijk vlot weg waardoor Second Chance een lekker luchtig tussendoortje is. Maar wees gerust, het is ook weer niet zo luchtig dat het spel zichzelf speelt. Er valt namelijk iedere ronde wat te kiezen doordat je de keus hebt uit twee stukken. Soms is meteen duidelijk welk stuk voor jou het beste is, maar regelmatig zou je ze beide wel of juist niet willen hebben en dan is de vraag wat de beste keus is. Second Chance is wel echt een multiplayer solitair dus als je van interactie houdt, dan ben je bij dit spel aan het verkeerde adres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *