Voor het populaire Raad het Plaatje spel Dixit zijn al flink wat uitbreidingen met nieuwe kaarten verschenen. Ik heb er een paar van en vond het toen wel mooi geweest. Ik speel Dixit af en toe (en nog steeds met veel plezier) en vond dat ik wel genoeg verschillende kaarten had. Ze zijn prachtig maar ik had er genoeg.
Maar op deze stelling ben ik terug gekomen. Peter Hein tipte me dat hij een Dixit uitbreiding had gekocht waar de kunstwerken opstaan die in het Nationale Museum van Krakow hangen. De uitbreiding bestaat uit 84 kaarten waarop (delen van) kunstwerken staan die in dit museum hangen. Ik heb de uitbreiding meteen gekocht en ik heb hem inmiddels in huis. En hij is net zo leuk als ik had gehoopt.
Ik had nog nooit van het Nationale Museum van Krakow gehoord, maar het moet aan de Dixit kaarten te zien een fantastisch museum zijn met prachtige kunstwerken in heel veel verschillende stijlen en uit heel veel verschillende periodes. Ik heb het online even opgezocht en daar las ik: “Het Nationaal Museum in Krakau (MNK, Muzeum Narodowe w Krakowie) bestaat uit 21 afdelingen en bezit ongeveer 780.000 kunstvoorwerpen, variërend van klassieke archeologie tot moderne kunst, met speciale aandacht voor Poolse schilderkunst.“. Uit deze enorme hoeveelheid kunstwerken zijn er dus 84 uitgezocht die op een Dixit kaart zijn gezet.
Ik ben geen groot kunstkenner en herkende maar één schilderij op de kaarten (namelijk het schilderij van de dame met de hermelijn van Leonardo Davinci). Gelukkig zit er een boekje bij de uitbreiding waar je alle schilderijen in terug kan vinden met de naam van het schilderij en van de kunstenaar er bij. Verder staat er nog het jaar bij waarin het kunstwerk is gemaakt. De namen van de kunstwerken zijn zowel in het Pools als in het Engels afgedrukt.
Soms staat het hele werk op de kaart, maar soms ook maar een deel. Dit is ook best logisch want schilderijen worden natuurlijk niet standaard op een doek geschilderd dat precies de verhoudingen van een Dixit-kaart heeft. Bijna altijd moet je dus wel een beetje bijsnijden om het werk passend te krijgen. In het boekje kan je het hele schilderij zien en staat aangegeven welk deel op de kaart terecht is gekomen. Op de kaarten staan niet alleen schilderijen, maar ook een paar foto’s van sculpturen.
Ik vind dit echt een super leuke uitbreiding van Dixit en hoop dat Libelleud/Asmodee door gaat in deze ingeslagen weg. Er zijn heel wat musea waar ik zonder een seconde te aarzelen onmiddelijk de Dixit-uitbreiding van zou kopen.
Ik eindig dit blogje met een kleine selectie van de kaarten die in de set zitten om je een idee te geven van hoe deze set er uit ziet.