Dodo

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers (vanaf 6 jaar)
10 minuten
Auteur: Marco Teubner en Frank Bebenroth
Uitgever: 999 games (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3.5]

Het spel…

In het spel Dodo ontdek je dat het geen wonder is dat de dodo is uitgestorven. Mama dodo’s bouwden hun nesten namelijk het liefst hoog op een steile rots. En bovendien letten de mama’s, eerlijk gezegd, ook niet heel goed op hun eieren. Regelmatig rolden ze uit het nest, zo van de rots af. En zonder hulp loopt dat natuurlijk niet goed af voor het dodo-kind. Gelukkig kregen de dodo’s hulp van de Hagulaminapitopasi-stam die bruggen bouwden om de eieren rustig af te laten rollen.

Foto: 999 games

Dodo is een samenwerkspel dat je speelt op een mooi 3D bord. Het bord bestaat namelijk uit een grote rots waar op de top de mama dodo zit te broeden op haar mooie, ronde, groen met goud gespikkelde ei. Maar dan ziet ze iets beneden zich gebeuren en buigt even voorover om te kijken. En dan gaat het mis! Het ei rolt zo uit het nest. Gelukkig schiet de Hagulaminapitopasi-stam (de spelers) meteen te hulp en gaan ze gauw bruggen bouwen.

De spelers doen dit door om de beurt met een dobbelsteen te gooien en vervolgens een fiche om te draaien. Als er op het fiche hetzelfde symbool staat als op de dobbelsteen, dan leg je het snel op de brug die je aan het bouwen bent. Als alle vakken op de brug bedekt zijn, dan is de brug klaar en hang je hem aan de rots. Als je een verkeerd fiche opendraaide, dan draai je het gauw weer terug en is de volgende speler aan de beurt. Het is een samenwerkspel dus als die net een symbool gooit waarvan jij weet waar het ligt, dan mag je dat gewoon voorzeggen.

Voor de eerste brug hoef je nog maar één fiche goed te hebben, maar voor de latere bruggen worden dat er steeds meer. En nadat je zes bruggen hebt gebouwd, moet je ook nog een bootje bouwen waar het ei (als jullie snel genoeg waren) netjes en ongeschonden invalt. Als dat lukt, dan hebben jullie het spel gewonnen.

Meer ervaren spelers kunnen het spel moeilijker maken door ook de doodshoofd-vakken op de bruggen en de boot te bedekken of door de jokers (fiches met kinderen van de Hagulaminapitopasi-stam) uit het spel te halen.

…en de waardering

Dodo is een leuk kinderspel waarin je onder de tijdsdruk van het uit-zichzelf-rollende-ei moet proberen om zo snel mogelijk bruggen te bouwen. En dat ei is echt de star of the show in dit spel. Ik weet niet hoe het werkt, maar het ei rolt niet in een constant tempo, maar in wisselend tempo en ligt soms zelfs even stil om dan toch weer verder te rollen (en dat zonder batterijen). Je weet dus nooit precies hoe lang je nog hebt en dat zorgt voor een prettige speelstress.

Het spel zelf is verder niet moeilijk, maar gewoon een soort van memorie. Zelfs jonge spelertjes kunnen daardoor al snel meespelen. Op de doos staat dat het voor maximaal vier spelers is, maar het kan ook prima met een paar spelers meer. Dan ben je iets minder vaak aan de beurt, maar het verandert het spel verder niet. Doordat je elkaar mag helpen, ben je ook tussen je beurten door betrokken bij het spel omdat je mag voorzeggen waar een bepaald symbool ligt.

Het enige minpuntje van dit spel is dat je ongeveer net zo lang bezig bent om het bord op te bouwen, als om het spel te spelen. Het is daardoor misschien net wat te veel moeite om het hele spel klaar te zetten als je maar één potje wilt doen. Maar gelukkig is het spel zo leuk dat het meestal niet bij één potje zal blijven, dus een groot bezwaar is de opzettijd niet.

4 reacties

  1. Gegeven hoe dit ei in zijn werk (b)lijkt te gaan, zal dit spel waarschijnlijk letterlijk een beperkte levensduur hebben, nl. omdat in de loop der jaren de kleverige substantie in het ei harder gaat worden en het ei dan heel anders zal gaan rollen (nl. trager rollen, of op den duur zelfs helemaal niet meer rollen).
    Al ga ik geen gif innemen op deze voorspelling.
    Maar de olie in een wagen of in een mechanische horloge moet ook om de zoveel tijd vervangen worden omdat ze “slecht” wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *